Τιτάνια μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι αλλά και σε αυτό της Μάνδρας. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, ωστόσο διαρκώς ξεπηδούν νέες εστίες.

Το μέτωπο στο Λουτράκι έχει κρατηθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil και η προσπάθεια όλο το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί εκεί και να μη δημιουργήσει πρόβλημα στις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

Συγκλονιστική είναι η μάχη που δίνουν για μια ακόμη ημέρα πυροσβέστες, δήμοι και κάτοικοι με τις πυρκαγιές.

Το πιο δύσκολο μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στο Λουτράκι, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τα διυλιστήρια. Οι αρχές έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό.

Μήνυμα του 112 έλαβαν οι πολίτες που βρίσκονται στον οικισμό Γλυκιά Ζωή στους Αγίους Θεοδώρους, κοντά στα διυλιστήρια, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γλυκιά Ζωή εκκενώστε τώρα προς Αγίους Θεοδώρους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Κατευθύνεται στα διυλιστήρια η φωτιά»

Εν τω μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χαρίλαος Βυτινιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η φωτιά πλησιάζει στα διυλιστήρια της περιοχής. Όπως ανέφερε, η φωτια «έφυγε από τους οικισμούς Γαλήνης και Παράδεισου και κατευθύνεται προς τις ακτές του Σαρωνικού», επισήμανε πάντως ότι «μεσολαβούν οι παράδρομοι, η Εθνική Οδός, ο Προαστιακός, η παλιά Εθνική Οδός και μετά είναι οι οικισμοί, που αν κατέβει εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη (18/7) και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την φωτιά.

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17.07.2023 στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Συγκλονιστική είναι η μάχη που δίνουν για μια ακόμη ημέρα πυροσβέστες, δήμοι και κάτοικοι με τις πυρκαγιές.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη μάχη της κατάσβεσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Πολιτική Προστασία.

Το πιο δύσκολο μέτωπο αυτή την ώρα είναι εκείνο στη Μάνδρα, όπου η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη και καίει σπίτια στον οικισμό της Νέας Ζωής. Η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνουν εκκλήσεις στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Κακή η εικόνα της φωτιάς τόσο στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, που έφθασε στη Νέα Ζωή Μάνδρας, όσο και στο μέτωπο του Λουτρακίου.

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια παραμένει το δυσκολότερο μέτωπο από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7).

Η αναζωπύρωση του μετώπου στην περιοχή έχει οδηγήσει σε συνεχείς εκκενώσεις οικισμών μεταξύ αυτών της Νέας Ζωής και του Νέου Πόντου. Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

Μάλιστα, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει μία ανάσα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού Νέα Ζωή.

Στη Νέα Ζωή Μάνδρας η φωτιά έχει φθάσει κυριολεκτικά στα σπίτια. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία:

Η φωτιά στη Νέα Ζωή Μάνδρας καίει ανεξέλεγκτα και μάλιστα ακούγονται και εκρήξεις.

Ομως στις αυλές των σπιτιών βρίσκεται η φωτιά και στο Λουτράκι. Βίντεο που προέβαλε η ΕΡΤ δείχνει τη φωτιά να κινείται γρήγορα και να περνά μέσα από τις γραμμές του προαστιακού, ενώ πλησιάζει και την εθνική οδό, η οποία χθες έκλεισε για αρκετές ώρες εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί να απομακρυνθούν από την περιοχή

Υπενθυμίζεται πως στις 13:25 οι κάτοικοι της Νέας Ζωής και του Νέου Πόντου είχαν ειδοποιηθεί με μήνυμα 112 να εκκενώσουν τις συγκεκριμένες περιοχές και να μετακινηθούν προς Ελευσίνα.

Σημειώνεται πως παραμένει κλειστή η Παλαιά Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, ενώ κλειστές για τα οχήματα είναι και οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα αντίστοιχα.

Βοήθεια από Γαλλία

O υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαρέν, έκανε γνωστό, πριν από λίγο ότι «με εντολή του Γάλλου προέδρου, η Γαλλική Πολιτική Προστασία θα στείλει βοήθεια στην Ελλάδα 2 καναντέρ, 1 αεροπλάνο αναγνώρισης και 18 πυροσβέστες».

Διαβάστε περισσότερα