Ο S&P 500 υποχώρησε τη Δευτέρα καθώς η θανατηφόρα σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς πίεσε μια ήδη εύθραυστη αγορά που αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς υποχώρησε 0,5%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε περίπου 0,9%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε κατά περίπου 0,4% ή 130 μονάδες.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση κλιμακώθηκε το Σάββατο μετά την εισβολή της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, στην οποία το Ισραήλ φαινομενικά ακινητοποιήθηκε. Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε αυτό που η Χαμάς αποκαλεί Επιχείρηση Πλημμύρα Al Aqsa, με τουλάχιστον 490 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται σε αντίποινα των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση οδήγησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κηρύξει τη χώρα του σε πόλεμο.

Η Χαμάς είναι μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλούνται από τη σύγκρουση θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας, με ορισμένους ειδικούς να προβλέπουν μια σύντομη άνοδο των τιμών του αργού αλλά συνολικά περιορισμένο αντίκτυπο. Η αυξανόμενη ένταση θα μπορούσε επίσης να υποκινήσει περαιτέρω αστάθεια στην αγορά που έχει κρατήσει τους εμπόρους ανησυχητικούς με τον επίμονο πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου WTI αυξήθηκαν κατά 3,5% τη Δευτέρα, διαπραγματευόμενο πάνω από τα 85 δολάρια ανά ουγγιά. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν 3,2% στα 87,29 δολάρια.

Μεγάλες εταιρείες άμυνας και πετρελαίου πήδηξαν εν μέσω της σύγκρουσης, με τη Lockheed Martin και Northrop Grumman Corp προσθέτοντας 8,3% και 10,6%, αντίστοιχα.

Marathon Oil και Exxon Mobil, εν τω μεταξύ, ανέβηκε 4% και 3,3%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η αγορά ομολόγων ήταν κλειστή τη Δευτέρα για την  Columbus Day (Ημέρα του Κολόμβου), πράγμα που σημαίνει ότι η Wall Street θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Τρίτη για ενημέρωση σχετικά με τα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: