Σφοδρότατη είναι η απάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, με την πολεμική αεροπορία να σφυροκοπά ανελέητα την Γάζα και να ισοπεδώνει κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται από ανώτερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Πρόκειται για σκληρή απάντηση των Ισραηλινών στα μαζικά, πυραυλικά χτυπήματα που δέχτηκαν πρώτοι στα εδάφη τους από την οργάνωση Χαμάς. Οπως αναφέρει σε ανάρτηση στο X από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ «η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να επιτίθεται σε στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Το πρωί πολλά στρατηγικά κέντρα δέχθηκαν επίθεση. Το πρωί, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε αποθήκη όπλων και σε φρεάτιο εισόδου σε υπόγεια τρομοκρατική σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνται από ανώτερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από το Σάββατο, σύμφωνα με απολογισμό των νεκρών που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Ξεκινά η πολιορκία της Γάζας -Το Ισραήλ κόβει στους Παλαιστίνιους ρεύμα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανέκτησε τον έλεγχο όλων των κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας εντός του Ισραήλ, αν και συνεχίζονται μεμονωμένες μάχες με δυνάμεις της Χαμάς, ανακοίνωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δύο και πλέον 24ωρα από την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς με μπαράζ ρουκετών και εισβολή μαχητών της σε εδάφη του Ισραήλ.

«Ο έλεγχος αποκαταστάθηκε σε όλες τις κοινότητες, αλλά ίσως υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες στην περιοχή. Άρματα μάχης και αεροσκάφη θα ασφαλίσουν τα ρήγματα στα σύνορα, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την εκκένωση των κατοίκων από τη μεθόριο με τη Γάζα, ωστόσο το Σντερότ δεν θα εκκενωθεί ακόμη», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Αρχίζει η πλήρης πολιορκία της Γάζας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ επιβάλλει πλέον «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα των 2,3 εκατ. κατοίκων

«Δεν θα υπάρχει ηλεκτροδότηση, δεν θα υπάρχουν τρόφιμα, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα υπάρχουν καύσιμα», είπε, κάνοντας λόγο για μάχη κατά «ανθρώπινων κτηνών».

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κλαρκ, αναλυτή σε θέματα άμυνας και ασφάλειας του βρετανικού δικτύου Sky News, η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας θα έχει «καταστροφική» επίπτωση στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν το 2005 από τη Γάζα, που είχαν καταλάβει το 1967. Υπήρχαν εβραϊκοί οικισμοί εκείνοι, τους οποίους ξήλωσαν όταν αποσύρθηκαν μονομερώς. Αλλά διασφάλισαν ότι θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γάζας, του εναέριου χώρου της και της γύρω θαλάσσιας περιοχής. Ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα να την αποκλείσουν πλήρως, πράγμα που είπαν τώρα ότι θα κάνουν.

»Η Γάζα διατηρείτο εν ζωή όλα αυτά τα χρόνια με ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και κράτη όπως το Κατάρ. Δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον με εξωτερική βοήθεια. Μπορεί ως εκ τούτου να αποκλειστεί πλήρως και αυτό θα προκαλέσει τεράστια εξαθλίωση. Υποπτεύομαι ότι οι Ισραηλινοί το βλέπουν αυτό ως το πρώτο βήμα της προσπάθειας να βγάλουν από εκεί τους ομήρους τους», είπε.

Διαβάστε ακόμη: