Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 1.500 υπηρεσίες από τις περίπου 5.000 που έχει το κράτος.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι από 8,8 εκατ. ψηφιακές πράξεις που είχαν γίνει από τους πολίτες το 2018, το περασμένο έτος έγιναν 1,2 δισεκατομμύριο ψηφιακές πράξεις κάτι που σημαίνει αντίστοιχες ουρές σε γκισέ που γλίτωσαν οι πολίτες.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί άλλη μία τετραετία, ώστε να μπορέσει να γίνει το κράτος πλήρως ψηφιακό.
Δήλωσε πάντως ότι πριν κάποια χρόνια θα το θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία το να λέγαμε ότι θα μπορεί να γίνει μεσα σε δύο κυβερνητικές θητείες πλήρως ψηφιακό το «γραφειοκρατικό βασίλειο» της Ελλάδας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναγνώρισε ότι δεν έχει ψηφιοποιηθει το χαρτί και οι φωτογρφίες, γι’ αυτό υπάρχουν ακόμα στίβες εγγράφων στα υποθηκοφυλακεία και τις πολεοδομίες.
Τόνισε πάντως ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που εξυπηρετούνται οι πολίτες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα φτάσουμε στο 100% της ψηφιοποίησης των κρατικών υπηρεσιών, αλλά όταν θα έχουμε φτάσει στο 99% θα μπορούμε να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική ψηφιοποίησης του κράτους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα, ο κ Πιερρακάκης τόνισε ότι ειναι νόμος του κράτους, πρέπει να αναγνωρίζεται παντού ωστόσο μέχρι αυτό να γίνει κτήμα όλων, χρειάζεται κάποιο διάστημα.
Πιερρακάκης: «Θα έλθουν μεγάλες αλλαγές, αποφύγαμε 1.2 εκατομμύρια ουρές»
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα, αφιερωμένη στην ψηφιακή πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα, τόνισε: «Υπάρχουν δεκαετίες που δε συμβαίνει τίποτα και εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες. Αυτό, το βιώσαμε στο πετσί μας. Μέχρι το 2019, οι κρίσεις ήταν ενδογενείς. Από το 2019, ήταν εξωγενείς. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές σε μία λογική να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Η κυβέρνηση είχε διττό χαρακτήρα, έλυσε εκκρεμότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εκκρεμείς συμβάσεις και από την άλλη, η διαχείριση των κρίσεων».
«Όλα άρχισαν, όταν ο Πρωθυπουργός άλλαξε τη δομή της κυβέρνησης, συστήνοντας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για να λύσεις ένα πρόβλημα, η μισή δουλειά είναι να το ορίσεις. Αυτό που περίμενε, ήταν ένα κράτος που λειτουργεί ή που δεν τον ταλαιπωρεί τόσο. Φτιάχτηκε νέα δομή, οι νόμοι ήταν έτοιμοι πολύ πριν από τις εκλογές. Η λεπτομέρεια διαδραμάτισε τον ρόλο της κι έτσι, υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα, 772 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2022 και 1.2 δισ. αν προσθέσει κάποιος και τις φορολογικές. Συνολικά, είναι 1.2 εκατομμύρια ουρές», προσέθεσε.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι ουσιαστικά, το “gov.gr” είναι το νέο πρόσωπο του κράτους και μία μεγάλη κατάκτηση που χτίζουμε. «Αρχίσαμε με πεντακόσιες υπηρεσίες, σήμερα είναι 1.500. Πάντα, οι εκλογές αφορούν το “μετά” και το τεκμήριο αξιοπιστίαςαυτής της κυβέρνησης, είναι αντικειμενικά μεγάλο». Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον, προανήγγειλε ότι «θα έλθουν μεγάλες αλλαγές».
Διαβάστε ακόμη: