Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, η πόλη όπου ο Picasso πέρασε τα εφηβικά του χρόνια προσφέρει τώρα ζωτικής σημασίας γνώσεις για τη ζωή και το έργο του.

Ο Pablo Ruiz Picasso γεννήθηκε στη Μάλαγα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, αλλά η εξέλιξή του ως του πιο διάσημου καλλιτέχνη του 20ου αιώνα ξεκίνησε στη Βαρκελώνη.

Η οικογένεια μετακόμισε στη Βαρκελώνη το 1895 όταν ο Picasso ήταν 13 ετών. Έζησε και σπούδασε εκεί για εννέα χρόνια πριν μετακομίσει στο Παρίσι το 1904.

Το πρώτο σπίτι του Picasso στην πόλη ήταν στο Porxos d’en Xifré, ένα μεγάλο τετράγωνο κοντά στο λιμάνι που στεγάζει επίσης το εστιατόριο 7 Portes. Η τοποθεσία βρίσκεται απέναντι από το La Llotja, το παλιό κτήριο του χρηματιστηρίου που φιλοξενούσε τη Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία ο καλλιτέχνης φοιτούσε από την ηλικία των 13 ετών.

Μεγάλο μέρος της σύγχρονης Βαρκελώνης ήταν ακόμα υπό κατασκευή εκείνη την εποχή και ο Picasso πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Ciutat Vella, την παλιά πόλη.

Υπάρχουν πολλά πρώιμα έργα που απεικονίζουν τοποθεσίες σε απόσταση αναπνοής από τη La Llotja, μεταξύ των οποίων το Moll dels Pescadors, η βασιλική της η παραλία Barceloneta και το σπίτι στο Carrer de la Mercè, όπου μετακόμισε η οικογένεια το 1896.

Το πρώτο στούντιο του Picasso είναι τώρα ένα εστιατόριο και ξενοδοχείο στο Carrer de la Plata και το Sala Parés στο στενό Carrer de Petritxol, όπου ο Picasso εξέθεσε το 1901, εξακολουθεί να λειτουργεί. Τότε, όπως και τώρα, ο δρόμος ήταν διάσημος για τη σοκολάτα και τα αρτοσκευάσματα: ο Picasso και άλλοι καλλιτέχνες έβγαιναν τακτικά έξω για προμήθειες. Το Petritxol Xocoa είναι ένα καλό μέρος για να τα δοκιμάσετε.

 

Κοντά είναι το Carrer d’Avinyó, υπήρχε ένας οίκος ανοχής (στο Νο 44), που μπορεί να ήταν η έμπνευση για το πρώιμο κυβιστικό έργο του Picasso, Les Demoiselles d’Avignon. Ο βιογράφος του καλλιτέχνη, Josep Palau Fabre, είναι μεταξύ εκείνων που ισχυρίζονται ότι ο τίτλος αναφέρεται στην οδό της Βαρκελώνης και όχι στη γαλλική πόλη. Ο Picasso απέρριψε τη θεωρία και στη συνέχεια τροφοδότησε την ασάφεια λέγοντας: «Δεν πρέπει πάντα να πιστεύεις αυτό που λέω».

 

Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στη La Rambla που σχετίζονται με τον Picasso, μεταξύ αυτών το σιντριβάνι Canaletes, το οποίο σκιαγράφησε από μνήμης το 1968, και το θέατρο και την όπερα Liceu, όπου έπαιξε το ρωσικό μπαλέτο το 1917. Οι χορευτές έμειναν στο ξενοδοχείο Ranzini στη La Rambla , την οποία επισκεπτόταν συχνά ο Picasso επειδή ήταν ερωτευμένος με την Όλγα Κόχλοβα, τη χορεύτρια με την οποία παντρεύτηκε αργότερα, παρά το γεγονός ότι η μητέρα του Picasso την προειδοποίησε λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι καμία γυναίκα θα ήταν ευτυχισμένη με τον γιο μου».

Έξω από την παλιά πόλη, ο Picasso σύχναζε επίσης στα θέατρα στην Avinguda Parall·lel και στις αρένες των ταυρομαχιών του Las Arenas και του La Monumental. Οι ταυρομαχίες απαγορεύτηκαν στην Καταλονία και το Las Arenas είναι πλέον εμπορικό κέντρο, ενώ το La Monumental, όπου εμφανίστηκαν οι Rolling Stones το 1976, έχει περιέλθει σε αχρηστία.

Το 1970 ο Picasso δώρισε εκατοντάδες έργα του, συμπεριλαμβανομένων 236 ελαιογραφίες, στην πόλη: αποτελούν τη βάση της συλλογής του Μουσείου Picasso.

Διαβάστε ακόμη:
• Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Από τον Σεπτέμβριο του ‘25 η λειτουργία τους – Εισαγωγή μέσω Πανελλαδικών
• Νέα «χτύπημα» από Πολάκη: Αν αλλάξουμε τη Δικαιοσύνη, θα βάλουμε κάποιους φυλακή (video)
• Τουρκία: Σάλος με μια νέα τηλεοπτική σειρά – Eρωτικός χορός της πρωταγωνίστριας έφερε την αντίδραση του Μπαχτσελί
• Λάρι Πέιτζ: O «Μr Google» έχει συλλογή με νησιά – Πόσο πλήρωσε για τον νέο τροπικό παράδεισο

Διαβάστε ακόμη: