Το Pi Network είναι μια δωρεάν εφαρμογή για smartphone η οποία διατίθεται στο Play Store και το App Store, όπου μέσα από μία εύκολη και συγκεκριμένη διαδικασία ανταμείβει τον χρήστη με κρυπτονομίσματα (Pi) για την συμμετοχή και τη διάδοση του! Δημιουργήθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Standford και ένας εκ’ των δημιουργών είναι Έλληνας.

Το Pi Network εξορύσσει (διαδικασία mining) κρυπτονομίσματα από το τηλέφωνο του χρήστη χωρίς κατανάλωση μπαταρίας ή δεδομένων και απαιτεί μόνο σύνδεση στο διαδίκτυο η οποία μέσω της λειτουργίας ping, επιβεβαιώνει την παρουσία του χρήστη στο σύστημα.

Δεν απαιτεί να είναι ανοιχτή η εφαρμογή και έπειτα από δική μας έρευνα διαπιστώσαμε πως όντως, με κλειστή την εφαρμογή και τα δεδομένα ή το wifi της συσκευής ενεργό, καταναλώνει μπαταρία λιγότερη από εφαρμογές όπως το messenger ή το facebook ενώ δεν καταναλώνει παρά ελάχιστα data (bytes).

Πρόκειται όμως για απάτη ή όντως το Pi, θα είναι το επόμενο δυνατό κρυπτονόμισμα στην αγορά;

Μέχρι το Pi να μπει στην φάση 3 (αναμένεται τέλος του 2021), δηλαδή την φάση όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως κρυπτονόμισμα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο όλα ξαφνικά να χαθούν ή όλα να προχωρήσουν όπως αναμένεται με την είσοδο του κρυπτονομίσματος στο MainNet.

Ερευνώντας τις πιθανότητες, παραθέτουμε τα υπερ και τα κατά που εντοπίσαμε στο σύστημα του Pi Network.

  • Θετικό: Κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να συγκεντρώσει τον πρωτοφανή αριθμό για τα δεδομένα κρυπτονομίσματος προτού βγει στο MainNet, των 18 εκατομμυρίων χρηστών! Η δύναμη ενός κρυπτονομίσματος βασίζεται στο πόσο δημοφιλές είναι, κάτι που το Pi Network δείχνει να το πετυχαίνει.
  • Θετικό: Ιστοσελίδες όπως η Coin Data Flow που παρακολουθούν την πορεία των κρυπτονομισμάτων, έχουν ήδη αρχίσει να αποτιμούν την αξία του, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και ενώ αυτό ακόμα βρίσκεται στη 2η φάση (TestNet), ενώ του αποδίδουν και ποσοστά που αγγίζουν το 43% στην επικράτηση του έναντι του bitcoin!
  • Θετικό: Όπως όλα τα κρυπτονομίσματα, έχει ήδη αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό παραγωγής νέων νομισμάτων, όσο μπαίνουν σε αυτό νέοι χρήστες, ενώ αναμένεται να γίνει εντελώς μηδενική ή απειροελάχιστη όταν θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες.
  • Ουδέτερο: Δεν έχει δημιουργηθεί από εταιρεία που έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος αλλά από μία ομάδα ανθρώπων που όπως δηλώνουν, επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα νέο εικονικό νόμισμα, ικανό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγοροπωλησίες ή ανταλλαγές.
  • Ουδέτερο: Η εφαρμογή, θα ζητήσει πριν μπει στην 3η φάση μέσω KYC (διαδικασία που ακολουθείτε από διάφορους φορείς όπως τράπεζες), ταυτοποίηση των χρηστών με δίπλωμα ή ταυτότητα, για να πιστοποιήσει ότι είναι αληθινοί και να τους αποδώσει στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι τους τα νομίσματα.
  • Αρνητικό: Δεν είναι σαφές από τους δημιουργούς ποιος είναι ο κώδικας που χρησιμοποιείται για την λειτουργία του. Ισχυρίζονται ότι βασίζεται στο επιτυχημένο πρωτόκολλο Stellar, ωστόσο ο πηγαίος του κώδικας παραμένει κλειστός και δεν μπορεί να τον δει κανείς.
  • Αρνητικό: Δεν έχει ορισθεί όριο στην παραγωγή κρυπτονομισμάτων. Στο bitcoin για παράδειγμα, το όριο είναι τα 21 εκατομμύρια νομίσματα.

Συνοψίζοντας, αν η πορεία του Pi αποδειχθεί αληθινή, τότε θα έχουμε ένα νέο κρυπτονόμισμα το οποίο αναμένεται να έχει σημαντική αξία και όσοι από τώρα εγκαταστήσουν την εφαρμογή και αρχίσουν την εξόρυξη, θα έχουν να λαμβάνουν με την είσοδο του κρυπτονομίσματος στην 3η και τελική φάση. Αν πρόκειται για απάτη, στη χειρότερη εκδοχή της, οι χρήστες έχουν δώσει το αληθινό τους όνομα, το email τους και το τηλέφωνο τους σε μία μεγάλη βάση δεδομένων.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να πει με σαφήνεια τι κρύβεται πίσω από το Pi Network, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι όλα τα κρυπτονομίσματα, κάπως έτσι ξεκίνησαν. Το 2009 χρειαζόντουσαν 5.000 bitcoin για την αγορά μίας πίτσας ενώ σήμερα ένα μόνο bitcoin, αξίζει σχεδόν 40.000 δολάρια! Το Pi Network τείνει να γίνει τόσο δημοφιλές που αν όντως πρόκειται για μία έντιμη προσπάθεια και όχι για απάτη, είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει αρκετά μεγάλη αξία.

Εμείς, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την εφαρμογή και να διαπιστώσουν οι ίδιοι περί τίνος πρόκειται, έχουμε εξασφαλίσει έναν κωδικό πρόσκλησης ο οποίος είναι απαραίτητος για την ένταξη σας, μιας και η εφαρμογή βασίζεται αποκλειστικά στην πρόσκληση από άλλο χρήστη.

Ο κωδικός πρόσκλησης που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι: TsakoGreece και αυτό θα σας επιτρέψει να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή με ένα βασικό κέρδος της τάξης των 0,12 Pi/h.