Τα συμπτώματα των λίθων στους νεφρούς μπορεί συχνά να μοιάζουν με συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια για να λάβετε έγκαιρη θεραπεία και να ανακουφιστείτε από τον πόνο το συντομότερο δυνατόν.

Εκτός από τον αφόρητο πόνο, έναν από τους κύριους δείκτες ύπαρξης πέτρας στους νεφρούς που οι περισσότεροι αγνοούν, είναι ο συνδυασμός ναυτίας και εμετού. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν σοβαρό στομαχικό ιό, τροφική δηλητηρίαση ή πρόβλημα με την πέψη, αντί για πέτρες στους νεφρούς.

«Όταν σχηματίζεται μια πέτρα, μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο ένας κόκκος αλατιού ή σε σπάνιες περιπτώσεις, να γίνει τόσο μεγάλη όσο μια μπάλα του γκολφ. Παραδόξως, το μέγεθος της πέτρας δεν σχετίζεται τόσο πολύ με τα συμπτώματα όσο η κίνησή της», εξηγεί ο Dr. S. Adam Ramin, πιστοποιημένος ουρολόγος, χειρουργός και διευθυντής του Urology Cancer Specialists στο Λος Άντζελες.

«Αν η πέτρα παραμείνει ακίνητη στον νεφρό, ο ασθενής μπορεί ούτε καν να γνωρίζει την ύπαρξή της, και αυτές οι πέτρες συχνά δεν διαγιγνώσκονται. Ο πόνος εμφανίζεται όταν η πέτρα μετακινείται από τον νεφρό στον ουρητήρα, τον μικρό σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από τον νεφρό στην κύστη. Εάν η πέτρα εμποδίζει τη διέλευση των ούρων στον ένα (ή και στους δύο) από αυτούς τους σωλήνες, τα ούρα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στην κύστη, προκαλώντας πρήξιμο και πόνο, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό».

Αυτό συνήθως συνοδεύεται από έντονες κράμπεςσυνήθως στην κοιλιά και ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης, οι οποίες σύμφωνα με τον Dr. Ramin «έρχονται συνήθως σε κύματα καθώς το σώμα προσπαθεί να αποβάλλει την πέτρα».

Σύμφωνα με τον Dr. Ivan Porter, MD, Αντιπρόεδρο του Τμήματος Νεφρολογίας και Υπέρτασης στη Mayo Clinic και Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής στο Mayo Clinic College of Medicine, οι αλλαγές στην ούρηση αποτελούν επίσης βασικά συμπτώματα των νεφρικών λίθων.

Σύμφωνα με τον Dr. Porter, άλλα συχνά συμπτώματα είναι:

  • η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να ουρήσετε,
  • η αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσετε παρόλο που μόλις ουρήσατε, ή
  • η αίσθηση ότι μπορείτε να ουρήσετε μόνο λίγο ενώ ξέρετε ότι πρέπει να ουρήσετε πολύ,
  • η παρουσία αίματος στα ούρα είναι επίσης κάτι που αναφέρεται συχνά

Ορισμένοι ασθενείς με πέτρες στους νεφρούς μπορεί επίσης να εμφανίσουν:

  • πυρετό και
  • ρίγη

Οι λίθοι στους νεφρούς είναι μια οδυνηρή κατάσταση που απαιτεί ιατρική βοήθεια για την ανακούφιση από τον πόνο και την απομάκρυνση των λίθων. Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον ασθενή, τον τύπο του λίθου και το μέγεθός του.

Διαβάστε ακόμη: