Υπό πίεση παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, λόγω της ανησυχίας για τη μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  Brent υποχώρησαν 1,5% στα 80,37 δολάρια το βαρέλι σ ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 1,7% στα 76 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια είχαν υποχωρήσει την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου.

Ανησυχία για τη ζήτηση

«Η αγορά ανησυχεί σαφώς λιγότερο για το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή και αντ’ αυτού εστιάζει στη χαλάρωση του ισοζυγίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα προς τους πελάτες, αναφερόμενοι στις αυστηρές συνθήκες προσφοράς αργού, σύμφωνα με το Reuters.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά η ζήτηση θα μειωθεί, ανακοίνωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Η EIA αναμένει ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 100.000 bpd.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της αγοράς αργά την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. [API/S]

Η Κίνα

Ενισχύοντας τους φόβους για αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, τα στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Αυτό αντικατοπτρίζει «μια προβληματική εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, η οποία επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο πετρελαίου», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.

Ωστόσο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Οκτώβριο παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε την Τετάρτη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ φέτος. Το Πεκίνο έχει θέσει στόχο ανάπτυξης περίπου 5% φέτος.

Μετριάζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά, αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν ότι οι θαλάσσιες καθαρές εξαγωγές πετρελαίου από έξι χώρες από τον όμιλο παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ θα παραμείνουν μόνο 0,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σωρευτικές περικοπές παραγωγής ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών από τον Απρίλιο του 2023.

Διαβάστε ακόμη: