Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το 2022 σε 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την προηγούμενη πρόβλεψη των 3,28 εκατομμυρίων βαρελιών, προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ ο οποίος αναθεωρεί την πρόβλεψή του για ζήτηση πετρελαίου για το 2022 ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του.

Όπως αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο πηγές του ΟΠΕΚ+ μετά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, οι χώρες του ΟΠΕΚ αναθεώρησαν την πρόβλεψη αύξησης της παραγωγής πετρελαίου για το 2022 με την αιτιολογία, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια το 2021 μετά από πτώση-ρεκόρ περίπου 9 εκατομμυρίων βαρελιών το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί τους με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συνεδριάζουν σήμερα για να καθορίσουν την πολιτική τους, καθώς η τιμή του αργού Brent διαπραγματεύεται πλέον πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, κοντά σε υψηλά πολυετίας.

Χθες Τρίτη, πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι σε έκθεση η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, προβλέπεται έλλειμμα 0,9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2021 καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει εντυπωσιακά.

Η έκθεση είχε προβλέψει αρχικά πλεόνασμα 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2022, αλλά αργότερα αναθεωρήθηκε σε μικρότερο πλεόνασμα 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα λόγω της ισχυρότερης ζήτησης.

Ως αποτέλεσμα, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στον ΟΟΣΑ, θα παραμείνουν κάτω από το μέσο όρο του 2015-2019 έως τον Μάιο του 2022 και όχι την αρχική πρόβλεψη για τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με την παρουσίαση της JTC, σύμφωνα με τις πηγές.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τρελή κούρσα του πετρελαίου