Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2024 προχώρησε ο ΟΠΕΚ, χαμηλώνοντας παράλληλα τον πήχη και για το επόμενο έτος.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών στη μηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,03 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, χαμηλότερα από αύξηση 2,11 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα.

Προβληματισμός για το πετρέλαιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μία ευρύτερη από τη συνηθισμένη διάσταση απόψεων μεταξύ των αναλυτών και των παραγόντων της αγοράς σχετικά με το πετρέλαιο και την αύξησης της ζήτησης για το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με την Κίνα αλλά και με τον ρυθμό της παγκόσμιας μετάβασης σε καθαρότερα καύσιμα.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να παραμείνει καλά υποστηριζόμενη», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

«Ωστόσο, οι αντίθετοι άνεμοι στον τομέα των ακινήτων και η αυξανόμενη διείσδυση φορτηγών LNG και ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη ζήτηση ντίζελ και βενζίνης στο μέλλον».

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την εκτίμηση για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2025 σε 1,74 εκατομμύρια bpd από 1,78 εκατομμύρια bpd, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Υποχωρούν οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα πτωτικά, μετά τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας, καθώς η ασθενέστερη προοπτική ζήτησης αντιστάθμισε τις διαταραχές της προσφοράς στις ΗΠΑ από την τροπική καταιγίδα Francine και τους κινδύνους παγκόσμιας υπερπροσφοράς πετρελαίου που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την αγορά.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 95 σεντς, ή 1,3%, στα 70,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate έχασε 96 σεντς, ή 1,4%, στα 67,75 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν αυξηθεί κατά περίπου 1% τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη: