Εφυγε από τη ζωή χθες (9.08) σε ηλικία 84 ετών ο Μπράις Μάρντεν, ο κορυφαίος ζωγράφος που έδωσε νέα ώθηση στην αφαίρεση και αναζητούσε συνεχώς νέες κατευθύνσεις, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Μάρντεν μετρούσε έξι δεκαετίες καλλιτεχνικής πορείας. Στο βιογραφικό του μεταξύ άλλων αναφέρονται οι σπουδές στο Γέιλ με τον Άλεξ Κατζ και τον Τζον Σούλερ. Τη δεκαετία του 1960 μελέτησε το έργο του Τζάσπερ Τζονς ενώ διατέλεσε και βοηθός στο στούντιο του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ. Η διαδρομή του, ταυτισμένη με την χειρονομιακή απλότητα, περιλαμβάνει ένα corpus δημιουργίας στο οποίο συνυπάρχουν οι διαγραμματικές αποτυπώσεις του μινιμαλισμού, ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός, στοιχεία από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση.
Τον θάνατό του γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στο Instagram η κόρη του, Mirabelle Marden, με την οποία ενημέρωνε ότι ο πατέρας της εξακολουθούσε να ζωγραφίζει μέχρι το περασμένο Σάββατο. «Ήταν τυχερός που έζησε μια μεγάλη ζωή κάνοντας αυτό που αγαπούσε», ενώ είπε ότι ο Μάρντεν πέθανε χθες, ήρεμα, στο σπίτι του στο Tivoli της Νέας Υόρκης.
Η ζωγραφική του Μάρντεν που ξεχώριζε
Από τη δεκαετία του 1960, ο Μάρντεν ζωγράφιζε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ακολουθώντας συχνά την προσέγγιση του λαδιού σε καμβά σε μια εποχή που άλλοι ζωγράφοι απέσυραν τον τρόπο αυτό από τις δικές τους τεχνικές. Το στυλ του Μάρντεν μπορεί να τον έκανε διαφορετικό από πολλούς συναδέλφους του με πιο ρητά εννοιολογικές φιλοδοξίες, αλλά συνέχιζε να βρίσκει θαυμαστές ακριβώς εξαιτίας αυτής της επιλογής του.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο μαθητής του Μάρντεν, Δημήτρης Αντωνίτσης, στην ATHENS VOICE τον Μάιο του 2022, ο γνωστός καλλιτέχνης και επιμελητής είχε μιλήσει για την έκθεση του “Brice Marden και ελληνική αρχαιότητα” που γινόταν σε συνεργασία με τον Νεοϋορκέζο ζωγράφο αλλά και τις εντυπώσεις του από τον διάσημο καλλιτέχνη.
Ο Αντωνίτσης είχε επισημάνει την αγάπη του 84χρονου δημιουργού για το «μικρό και το ασήμαντο, τις σημειώσεις με μαρκαδόρο του επιστάτη του στο υλικό που προτίμησε να αφήσει να αχνοφαίνονται, το λάθος που μπορεί να γεννήσει κάτι εξαιρετικό».