Περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ «φιλοξενείται» σε offshore περιουσιακά στοιχεία, καθώς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θέλουν να προστατεύσουν τον πλούτο τους επιλέγουν συνήθως περιοχές με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Μερικές φορές για να αποφύγουν την υψηλότερη φορολογία, ιδρύουν εταιρείες-κελύφη, δηλαδή χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες ή σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, σε φορολογικούς παραδείσους. Πάντως, οι περιοχές αυτές προσφέρουν είτε χαμηλή είτε μηδενική φορολογία και συνήθως έχουν πολιτικά και οικονομικά σταθερό περιβάλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2022 από το Atlas of the Offshore World, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του ευρωπαϊκού ερευνητικού ινστιτούτου EU Tax Observatory για τη μείωση της φοροδιαφυγής, οι κορυφαίοι φορολογικοί παράδεισοι στον κόσμο είναι οι εξής:
1. Χονγκ Κονγκ – Offshore πλούτος 2,8 τρισ. δολάρια
2. Ελβετία – Offshore πλούτος 2,6 τρισ. δολάρια
3. Σιγκαπούρη – Offshore πλούτος 1,6 τρισ. δολάρια
4. Λουξεμβούργο – Offshore πλούτος 629 δισ. δολάρια
5. Τζέρσεϊ – Offshore πλούτος 281 δισ. δολάρια
6. Μπαχρέιν – Offshore πλούτος 270 δισ. δολάρια
7. Νήσοι Κέιμαν – Offshore πλούτος 239 δισ. δολάρια
8. Παναμάς – Offshore πλούτος 187 δισ. δολάρια
9. Μακάου – Offshore πλούτος 147 δισ. δολάρια
10. Νήσος του Μαν – Offshore πλούτος 142 δισ. δολάρια
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, το οποίο προωθεί τις ισχυρές τραπεζικές του υποδομές και το περιβάλλον που είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα αιτήματος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για μηδενική φορολογία εισοδήματος από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Βέβαια, ενδέχεται το καθεστώς αυτό να επηρεαστεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο από την αυστηρότερη προσέγγιση της Κίνας. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ελβετία, ανέκαθεν ανάμεσα στους κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων και οντοτήτων ιδίως από τη Δυτική Ευρώπη. Αλλοτε φιλοξενούσε πολλές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούσαν με πλήρη μυστικότητα γύρω από τους λογαριασμούς των πελατών τους. Πλέον, δεν επιτρέπεται τόση αδιαφάνεια, όμως οι τραπεζικές τακτικές συνεχίζουν να εκτελούνται με μεγάλη διακριτικότητα.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται δύο ακόμη ευρωπαϊκές περιοχές, το Λουξεμβούργο και το Τζέρσεϊ, που επίσης θεωρούνται δημοφιλείς προορισμοί διεθνών κεφαλαίων. Για παράδειγμα, οι γερμανικές τράπεζες φέρεται να εκμεταλλεύονταν ανέκαθεν το φορολογικό περιβάλλον του γειτονικού Λουξεμβούργου, καθώς τα μερίσματα πολλών εταιρειών δεν φορολογούνται.
Τέλος, το Τζέρσεϊ, το οποίο είναι εξαρτώμενο από το Στέμμα, είναι γνωστό για τη μυστικότητα των τραπεζικών διαδικασιών, αλλά και για τη γενικότερη μυστικότητα που ακολουθείται σε ζητήματα της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης.
Διαβάστε ακόμη:
- Με κριτήρια «καλλιστείων» οι προαγωγές των γυναικών στην Εθνική Τράπεζα
- Τα 7 καλύτερα spa στον πλανήτη: Εμπειρίες ευεξίας που αξίζει να ζήσεις
- Πώς μια κατολίσθηση σε φιόρδ της Γροιλανδίας προκάλεσε σεισμικές δονήσεις σε όλη τη Γη
- Νέος ΚΟΚ: Τι θα ισχύει για όρια ταχύτητας, κλήσεις, δίκυκλα – Πρόστιμα και για τους πεζούς