Μεταφορά μέρους της κατανάλωσης από την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης στο σπίτι έφεραν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία έθεσαν σειρά περιορισμών ως προς την λειτουργία των καταστημάτων και απαγόρευση της μουσικής, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της περαιτέρω διασποράς του ιού Sars-Cov-2.
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι των καταστημάτων πώλησης αλκοολούχων και εστίασης, «ήδη η κατανάλωση αλκοολούχων στο σπίτι είχε ξεκινήσει να επανέρχεται από τον Σεπτέμβριο μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο και μετά η αγορά δεν κινήθηκε ικανοποιητικά. Ακόμα και οι ημέρες των γιορτών ήταν υποτονικές για την εστίαση, καθώς ο κόσμος φοβόταν να προσέλθει σε χώρους με συνωστισμό με αποτέλεσμα αρκετά εστιατόρια να αντιμετώπισαν περιορισμένη κίνηση».
Οι παραγγελίες του φετινού Δεκεμβρίου στον τομέα της χονδρικής ήταν περιορισμένες από 30% έως και 40% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, που ήταν ένας ιδιαίτερα κινητικός μήνας για την αγορά χονδρικής και την εστίαση.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στη λιανική οι αναφορές λένε ότι το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2021, κινήθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα με το δίμηνο του 2020. Τεράστιο θέμα πάντως έχει προκύψει και με τα υψηλά ποσοστά αλκοολισμού.