Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη σκιά της ανησυχίας για τραπεζικό ντόμινο, με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών να κατακρημνίζονται.

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Καθησυχάζει ο πρόεδρος του Eurogroup

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, σημειώνοντας ότι η έκθεση της ευρωζώνης στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι πολύ περιορισμένη.

“Έχουμε ένα πολύ ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και πλαίσιο εξυγίανσης εδώ στην Ευρώπη”, είπε. “Αλλά φυσικά κάθε τραπεζική εξέλιξη όπως αυτή προκαλεί ερωτήματα και φυσικά θα το συζητήσουμε σήμερα στο Eurogroup”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα συζητήσουν το θέμα με τους υπουργούς Οικονομικών του νομισματικού μπλοκ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες αργότερα τη Δευτέρα, δήλωσε ο Donohoe.

Ιταλία: Ελπίζουμε σε στήριξη από την Ε.Ε. αν χρειαστεί

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά μετά την κατάρρευση της SVB, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να στηρίξει τις τράπεζες, αν χρειαστεί.

“Εκτιμούμε την ταχύτητα με την οποία επενέβησαν οι αμερικανικές αρχές και εμπιστευόμαστε ότι, αν χρειαστεί, οι ευρωπαϊκές αρχές θα παρέμβουν με την ίδια ταχύτητα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα εξαπλωθούν στο ευρύτερο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και υποβάθμισε την πτώση των τραπεζικών μετοχών τη Δευτέρα ως κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Διαβάστε περισσότερα