Με αφορμή την προοπτική εισαγωγής στο Χρηματιστήριο τριών ακόμα εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων και αιτία μία συζήτηση με παράγοντα του τομέα των ακινήτων, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα, που βέβαια δεν μπορούν να εκτεθούν σε όλο το εύρος τους μέσα σε λίγες σχετικά γραμμές.

Το κυριότερο θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν μέχρι τώρα η πορεία των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, έχει προσφέρει στη χρηματιστηριακή αγορά τα αναμενόμενα από μία τέτοια κίνηση.

Γιατί εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, ως προς την όλη παρουσία τους και την επενδυτική τους δραστηριότητα.

Αν η κύρια δράση τους είναι οι αγοραπωλησίες και η “ανάπτυξη” (τη λέξη κι αυτή) ακινήτων, κάνοντας χρήση του φθηνού χρήματος από την αγορά, αυτό δεν λέγεται φυσικά ανάπτυξη με την κύρια έννοια του όρου.

Και παλαιότερα είχε τεθεί θέμα για τις εταιρείες ακινήτων και αν θα έπρεπε ή όχι να εισάγονται στο ΧΑ, αλλά οι όποιοι ενδοιασμοί και αντιρρήσεις ορισμένων παραγόντων της αγοράς, κάμφθηκαν στην πορεία του χρόνου.

Σήμερα, πάντως, τις εταιρείες αυτού του είδους, τις έχουμε μη βρέξει και μη στάξει, με ένα σωρό προνόμια, γιατί προφανώς είναι μεγάλα τα (καλά και) συμφέροντα.

Θα δούμε τα ενημερωτικά των προς εισαγωγή νέων αυτών εταιρειών και θα επανέλθουμε, κρίνοντας εν τοις πράγμασι το εγχείρημά τους και το κατά πόσο ωφελεί την επιδιωκόμενη δυναμική που θέλει να έχει μία αγορά, που επιδιώκει και αυτή την αναβάθμισή της…

Διαβάστε ακόμη: