Οι αμερικανικές μετοχές εκτινάχθηκαν την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές διαπραγματεύτηκαν την ώρα που πληροφορίες για τελική συμφωνία διετούς παράτασης του ορίου του χρέους θα καταλήξουν σε συμφωνία άμεσα, αποφεύγοντας μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jonesσκαρφάλωσε 328,69 μονάδες ή 1% και διαμορφώθηκε στις 33.093,34. Ο S&P 500 κέρδισε 1,3% για να κλείσει στις 4.205,45 και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε 2,2% στις 12.975,69.

Η Intel και η American Express σημείωσαν άνοδο 5,8% και 4,1%, αντίστοιχα, οδηγώντας τον Dow υψηλότερα. Οι τομείς τεχνολογίας και καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας του S&P 500 σημείωσαν αύξηση άνω του 2% έκαστος.

Πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο για τον Nasdaq

Ο Nasdaq κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, σημειώνοντας άνοδο 2,5%. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης άνοδο για την εβδομάδα που έκλεισε, σημειώνοντας άνοδο 0,3%. Ο Dow ήταν ο μόνος που αυτή την εβδομάδα υποχώρησε καταγράφοντας απώλειες 1%.

Συμφωνία που θα αύξανε το όριο χρέους των ΗΠΑ για δύο χρόνια

Εν τω μεταξύ οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου και της κυβέρνησης Μπάιντεν καταλήγουν σε μια συμφωνία που θα αύξανε το όριο χρέους των ΗΠΑ για δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι είπε ότι οι συνομιλίες την Πέμπτη το βράδυ έφεραν πρόοδο, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο τώρα».

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν από την 5η Ιουνίου εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους. Οικονομολόγοι και ηγέτες της Wall Street εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τις πιθανώς καταστροφικές επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Νέα στοιχεία από το πρωί της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος μετρητής πιέσεων τιμών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα και 4,7% από πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση στη Wall Street θα ανοίξει ξανά την Τρίτη, δεδομένων των εορτασμών για την αργία του Memorial Day στις ΗΠΑ την Δευτέρα, 29 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα