Στην συνολική επιρροή του Αλέξη Τσίπρα στις τρεις εκλογικές περιφέρειες που ήταν υποψήφιος , επικεντρώνουν την προσοχή τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σημαντικές ευθύνες για τις κακές εκλογικές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι οι περιφέρειες στις οποίες τίθεται επικεφαλής ο πρόεδρος ενός κόμματος αποτελούν εμβληματικά σημεία της προεκλογικής εκστρατείας , αφού τίθενται στο επίκεντρο της εκλογικής αναμέτρηση, είχαν αρνητικό αποτύπωμα στα συνολικά εκλογικά μεγέθη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και στις τρεις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν πολύ χαμηλότερα από τα μέσο πανελλαδικό ποσοστό του , δηλαδή το 20,07%
Το γεγονός αυτό δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο , δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις τρεις περιφέρειες που ήταν υποψήφιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, αλλά όπως αποδεικνύεται από τα εκλογικά αποτελέσματα αυτό επεστράφη …αδιάβαστο από τους ψηφοφόρους.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είναι υποψήφιος στις εκλογικές περιφέρειες Α΄Πειραιώς , Σερρών και Δωδεκανήσου. Στον Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 18,19% των ψήφων έναντι 27,72% του 2019. Στην ίδια περιφέρεια η ΝΔ έφθασε στο 48,55% , έναντι 43,73%.
Στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών την οποία όπως είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας επέλεξε για να πλήξει στην έδρα του τον Κώστα Αχ. Καραμανλή λόγω της τραγωδίας των Σερρών ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 είχε εξασφαλίσει των 23,25% ενώ την περασμένη Κυριακή , περιορίστηκε στο 14,78%.
Στην ίδια εκλογική περιφέρεια η ΝΔ βρέθηκε στο 46,98% ενώ το 2019 είχε λάβει 48,04% , δηλαδή αν υπήρξε κάποια επίπτωση από την τραγωδία των Τεμπών αυτή ήταν ανεπαίσθητη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το στοιχείο πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών ήλθε πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια εξασφαλίζοντας 23.148 σταυρούς προτίμησης.
Κακό ήταν το αποτέλεσμα για τον Αλέξη Τσίπρα και από την τρίτη εκλογική περιφέρεια στην οποία εξετέθη.
Στα Δωδεκάνησα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τους μισούς ψηφοφόρους του από το 2019 και το ποσοστό του περιορίστηκε στο 14,89% από το 29,75% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Αντίθετα στην ίδια περιφέρεια η ΝΔ αύξησε περαιτέρω τα ποσοστά της και έφθασε στο 49,93% έναντι 41,28% το 2019.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εντελώς διαφορετική ήταν η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες στις οποίες ήταν υποψήφιοι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Β2 Δυτικού Τομέα , την «βασική» εκλογική περιφέρεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της από το 29,69% στο 34,46%.
Επίσης στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου «έδρα» του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του , φθάνοντας στο 21,81% από 11,38% το 2019.