Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών πόνταραν πολλά με την παροχή της περίφημης “δεύτερης ευκαιρίας”, με στόχο την αναβίωση χαμένων ρυθμίσεων χιλιάδων οφειλετών.

Αλλά, οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις, που χαρακτηρίστηκαν από τους λογιστές ως “εντελώς εκτός πραγματικότητας”, δεν συγκίνησαν τους περισσότερους υπόχρεους, καθώς έκριναν ότι δεν θα μπορούν και πάλι να εξυπηρετήσουν τις προκύπτουσες από το σύστημα δόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου, που έληξε η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση, μόλις 52.000 εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για χρέη 700 εκατ. ευρώ από 260.000 δυνητικούς δικαιούχους.

Τα «αναιμικά» αποτελέσματα που είχε η δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη των οφειλετών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που χάθηκαν, πιστοποιούνται από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Και το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι από αυτούς που προσέτρεξαν, ήδη απώλεσαν και τη νέα ρύθμιση πάνω από 10.000 υπόχρεοι.

Η καταβολή δύο δόσεων για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση καθώς και η πληρωμή της τρέχουσας, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δικαίως διαμαρτύρονται και ζητούν αλλαγές των όρων ρύθμισης, ώστε να ενταχθούν.

Τα αιτήματα αυτά καθώς και η οργισμένη αντίδραση των λογιστών, έχει οδηγήσει το αρμόδιο υπουργείο στο να σκέφτεται να αλλάξει αρκετούς από τους ασφυκτικούς και αναποτελεσματικούς όρους των ρυθμίσεων της περίφημης “δεύτερης ευκαιρίας”.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που θα παραδώσει σύντομα τις προτάσεις στον υπουργό, ώστε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η αντικατάσταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Και αυτό γιατί, πέραν της ισχνής εισπραξιμότητας μέχρι τώρα, υπάρχει ο φόβος δημιουργίας ενός νέου φαύλου κύκλου ληξιπρόθεσμων δανείων, με δεδομένο ότι οι οφειλέτες πλέον, για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα πρέπει να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών, αποπληρώνοντας σε έως 24 δόσεις.

Εκεί δηλαδή, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις 48 και 72 δόσεις, θα πληρώσουν με 24; Άλλο ένα μέτωπο, ανοιχτό, λοιπόν…

Διαβάστε ακόμη: