Φόρους που αγγίζουν τα 2,8 δις. ευρώ δεν πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το πρώτο εξάμηνο του 2023 με τον αριθμό των οφειλετών να παραμένει πάνω από τα 4 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκεται μια ανάσα από τα 105 δις. ευρώ με τα «φρέσκα» κόκκινα φορολογικά χρέη να αυξάνονται κατά 378 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο να ανέρχονται σε 2,762 δις. ευρώ.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Τον Ιούνιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ. Ετσι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν συνολικά σε 3,342 δις. Ευρώ.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 104,997 δις. ευρώ εκ των οποίων 26,294 δις. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 78,68 δις. Ευρώ.

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους γλιτώνουν έξτρα φόρους και πρόστιμα

Εντωμεταξύ, τα στοιχεία της ΑΔΑΕ δείχνουν ότι, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 4.604 υποθέσεις και εκδικάστηκαν 4.011 προσφυγές φορολογουμένων. Από τις υποθέσεις που εξέτασε η ΔΕΔ για 1.210 υποθέσεις (30,2%) διαπιστώθηκε ότι οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο είτε μερικώς είτε συνολικά.

2.533 προσφυγές απορρίφθηκαν,  21 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων και 247 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών. Πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται από την ΔΕΔ  προσέφυγαν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα 1.835 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή  έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Για να εξεταστεί η υπόθεση από τη ΔΕΔ, οι  φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Η υποχρέωση υποβολής αποκλειστικά, μέσω διαδικτύου, της ενδικοφανούς προσφυγής δεν ισχύει για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Διαβάστε ακόμη: