Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αποτελεί «συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα» το αίτημα του Προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστου Ράμμου, προκειμένου να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να ενημερώσει σχετικά με την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
«Ο χαρακτηρισμός από τον Πρόεδρο της Βουλής ως «αυτόκλητου καλεσμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» του Προέδρου της ΑΔΑΕ, όπως και η όλη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι της Ανεξάρτητης Αρχής, συνιστούν μέγιστη θεσμική απρέπεια.
Το αίτημα του κ. Ράμμου αποτελεί άσκηση αρμοδιότητας με βάση το Σύνταγμα και κατά το άρθρο 8 παρ. 6 του νόμου 5002/2022.
Είναι, δε, άκρως εντυπωσιακό ότι την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αρνούνται όσοι με πάθος υποστήριζαν μια παράνομη κυβερνητική ενημέρωση «στο αυτί» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, τον περασμένο Αύγουστο.
Την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidestory.gr η ΑΠΔΠΧ φέρεται να έχει πιστοποιήσει την παγίδευση 20 προσώπων με το λογισμικό Predator, είναι συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής.
Διαφορετικά θα φέρει βαριά ευθύνη απέναντι στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Ράμμος: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι θεωρώ πως το αίτημά μου δεσμεύει τη Βουλή
Ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, απέστειλε νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να διευκρινίσει – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – ότι το αίτημά του να καταθέσει ενώπιον των μελών της επιτροπής δεν δεσμεύει τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ράμμος είχε στείλει άλλη επιστολή στις 17 Ιανουαρίου ζητώντας από το προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να κληθεί προκειμένου να ενημερώσει για θέματα αρμοδιοτήτων του. Το αρχικό αίτημα του κ. Ράμμου αποτέλεσε αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει επίθεση στην πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι αρνείται να καλέσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και να ενημερωθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο κ. Ράμμος, με την νέα επιστολή που έστειλε σήμερα 20 Ιανουαρίου, διευκρινίζει αρχικά πως «το αίτημά μου για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα με την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παρ. 6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΣ, ορίζεται ότι «Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης».
Στην συνέχεια προσθέτει «Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημά μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού κοινοβουλίου» ενώ παράλληλα αποδέχεται το απόρρητο των εργασιών που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στη Βουλή αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων λέγοντας: «Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θέματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας, οφείλεται στην μέριμνα μου να μην δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά την γνώμη πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ενημέρωση που θέλει να παράσχει σχετίζεται με «αποτελέσματα ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξαγάγει πρόσφατα η ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις επι των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της Ολομέλειας» χωρίς να διευκρινίζει αν τα στοιχεία αυτά τα έχει διαβιβάσει στον αρμόδιο εισαγγελέα που ήδη διεξάγει τις σχετικές έρευνες.
Διαβάστε ακόμη: