Η Wall Street άντεξε καθώς ποντάρει στα βαριά τεχνολογικά χαρτιά της που ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Στην Ευρώπη όμως η εικόνα ήταν απογοητευτική με -3% στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αρχίζει να ξεμένει από καύσιμα η μακροβιότερη bull market όλων των εποχών;

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Με βαριές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα επικράτησε σε Ασία και ΗΠΑ. Η Wall Street κατάφερε έστω και οριακά ωστόσο να τερματίσει σε θετικό έδαφος.

Παρά τις ήπιες απώλειες του Dow, ο Nasdaq ανέλαβε και πάλι να σηκώσει όρθια την αμερικανική αγορά, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά στις 13.635 μονάδες. Οι επενδυτές δείχνουν να ποντάρουν πολλά στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα τα βαριά τεχνολογικά χαρτιά της Αμερικής, ήτοι Apple, Microsoft, Amazon και Tesla μεταξύ άλλων, αλλά και σε σημαντικούς δείκτες (καταναλωτική εμπιστοσύνη CCI), FOMC (Fed) κλπ που θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση…

Σφυροκόπημα σε Stoxx 600

Πίσω στην Ευρώπη ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Εδώ δεν έχουμε ψηφιακούς κολοσσούς τύπου Netflix να ευδοκιμούν εν μέσω παγκόσμιων εγκλεισμών. Το βαρύ πυροβολικό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ο κλάδος των αυτοκινήτων, υπέστη σφροδρό σφυροκόπημα σήμερα με απώλειες που έφτασαν έως και 3%.

Ο κλάδος ταξιδιού και αναψυχής υποχώρησε 2,1% εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι τα μέτρα περιορισμού για τον έλεγχο της πανδημίας θα παραταθούν καθώς οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού παρά την έλευση των εμβολίων. Στον αντίποδα, ο κλάδος τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης κέρδισε 0,5%. Οι μετοχές της Philips σημείωσαν άνοδο 2,4% μετά από αύξηση 7% στα κέρδη τριμήνου λόγω της ενισχυμένης ζήτησης για νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Στο “κόκκινο” έκλεισαν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλην Ρωσίας, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί αρνητικά με -2,16%. Είχαμε αναφέρει ήδη από την Παρασκευή πως θα ανοίγαμε με σημαντικές απώλειες τη Δευτέρα, μετά και το χαστούκι της Fitch. Περισσότερα για το ελληνικό χρηματιστήριο εδώ.

Μήπως τα σημάδια κόπωσης είναι πλέον αισθητά και στον τελευταίο αισιόδοξο που πιστεύει πως η “μακροβιότερη bull market όλων των εποχών” δεν είναι φούσκα; Τα καμπανάκια έχουν αρχίσει και πληθαίνουν, το μομέντουμ έχει πέσει και το ράλι εξασθενεί. Αν τα αποτελέσματα των τεχνολογικών απογοητεύσουν, δε θα έχουν μείνει άλλα χαρτιά για τον Αμερικάνο, που θα δώσει το έναυσμα της καθόδου και για Ευρώπη φυσικά. Οι πρέσες της Fed δεν αρκούν για να κρατήσουν όρθια μια παράλογη αγορά…

Πάρτι ο Nasdaq, στο "κόκκινο" η Ευρώπη...

“Νταβός” και πανδημία στο επίκεντρο

Με τα βλέμματα στραμμένα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (που εξελίσσεται διαδικτυακά) και την πανδημία να θερίζει, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και φαρμακοβιομηχανιών για τις μειωμένες παραδόσεις των εμβολίων.

Το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού Merck ότι θα εγκαταλείψει τα σχέδια του για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από το στάδιο των δοκιμών. Η εξέλιξη αυτή βγάζει έναν μεγάλο παίκτη εκτός της κούρσας για την ανάπτυξη νέων εμβολίων την ίδια στιγμή που η υφιστάμενη παραγωγή καλύπτει μόλις ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στον νέο Αμερικανό πρόεδρο και το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Η βοήθεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιταγές σε εκατομμύρια Αμερικανούς, βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις, χρηματοδότηση για φάρμακα και τεστ κορωνοϊού, αύξηση του ελάχιστου μισθού και επιδόματα ανεργίας.

Η αγορά έχει ποντάρει πολλά στην ένεση ρευστότητας από Fed, η οποία φαίνεται να αποτελεί θεραπεία διά πάσαν (οικονομικήν) νόσον. Η Wall Street έχει αποσυνδεθεί πλήρως πλέον από την πραγματική οικονομία και δείχνει να νοιάζεται μόνο για το πότε θα τυπώσει την επόμενη δόση η Γιέλεν. Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα εδώ.

“Φορτωμένη” εβδομάδα…

Πάρτι ο Nasdaq, στο "κόκκινο" η Ευρώπη... Πάρτι ο Nasdaq, στο "κόκκινο" η Ευρώπη...

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του Ifo επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο 2021

Το κλίμα στην Ευρώπη επιβαρύνει επίσης η είδηση ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι αποφασισμένες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που τις συνδέει με την ΕΕ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. της ΕΕ για να το πετύχουν.

Το έργο Rail Baltica αναμενόταν να λάβει 1,4 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ βάσει συμφωνίας του Ιουλίου μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει να μπλοκάρει τη διάθεση χρηματοδότησης για οποιοδήποτε συγκεκριμένο έργο ή ομάδα χωρών.
Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του έργου, οι χώρες της Βαλτικής απειλούν τώρα να καθυστερήσουν ένα κρίσιμο βήμα που απαιτείται για την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση σημείωσε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Ο δείκτης Ifo υποχώρησε στις 90,1 μονάδες τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από τις 92,1 του Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης για την τρέχουσα οικονομική αποτίμηση διαμορφώθηκε στις 89,2 αυτόν τον μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες υποχώρησε στις 91,1 μονάδες, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Σε ιστορικά υψηλά η Ασία

Η αισιοδοξία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. επισκίασε τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό και οδήγησε τις αγορές της Ασίας κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ενόψει ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων χρήσης σημαντικών ιαπωνικών εισηγμένων εταιρειών.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,67% στις 28.822,29 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990. Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,29% στις 1.862,00 μονάδες. Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1% στις 4.081 μονάδες. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +2,4% στις 30.159 μονάδες, με οδηγό τις τεχνολογικός μετοχές. Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακή μεταβολή στις 3.566 μονάδες. Ο Sensex υποχώρησε -0,16% στις 48.804 μονάδες.

Πάρτι ο Nasdaq, στο "κόκκινο" η Ευρώπη...

Νομίσματα/ομόλογα

Πάρτι ο Nasdaq, στο "κόκκινο" η Ευρώπη...

Οι σημαντικότεροι δέικτες