Χαρακτήρα συνολικής παρέμβασης για τα εθνικά θέματα αναμένεται να έχει η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο το μεσημέρι στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός είναι άκρως πιθανό να δώσει το παρών και να μιλήσει στην Ολομέλεια με φόντο τη σύμβαση για την προμήθεια 6 ακόμα Rafale, των 3 φρεγατών Belh@rra και των 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, θα περιέχει και καρφιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνολικά επιλέγει το «παρών», δεν ψηφίζει την προμήθεια των επιπλέον αεροσκαφών, αλλά δίνει θετική ψήφο για τις φρεγάτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και το στίγμα του ως προς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μιας και οι συσκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, την ώρα που γίνεται προσπάθεια μέσω της διπλωματίας να αποτραπεί μια σύρραξη που θα έχει σημαντικό κόστος για όλη την Ευρώπη και, βεβαίως, και για τη χώρα μας.

Αυτό ήταν και το πνεύμα της συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η σύμβαση για την προμήθεια των Rafale, Belhara – «Παρών» επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ

Με την ευρύτερη πλειοψηφία της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με έξι επιπλέον μαχητικά Rafale, 3+1 φρεγάτες Belharra και σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τοποθετηθεί στο κρίσιμο ζήτημα και με τις τρεις επιλογές που δίνονται στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Δήλωσε «παρών» επι της αρχής, καταψήφισε τα Rafale και υπερψήφισε την προμήθεια των φρεγατών και των τορπιλών.

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως οι συμβάσεις προωθούνται στην Βουλή με αίσθημα κατεπείγοντος ενώ σε άλλο σημείο εξήγησε πως οι προμήθειες «συνεπάγονται τεράστιο οικονομικό βάρος αλλά και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή δύσκολη με αβεβαιότητες και εντάσεις. Κρίσεις και απειλές διαφόρων τύπων που εκδηλώνονται κοντά μας. Πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε σενάριο φαντασίας ένας πόλεμος επι ευρωπαϊκού εδάφους. Δυστυχώς σήμερα αυτό συζητάμε… Αποτελεί λοιπόν αποστολή μας και καθήκον η θωράκιση της χώρας».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αιτιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να καταψηφίσει την πρόσκτηση 6 επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών λέγοντας «γιατί έπρεπε ξαφνικά να πάμε σε άλλα 6 Rafale; Κανείς από τους βουλευτές της ΝΔ δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί την απόφαση την πήρε μόνος του ο πρωθυπουργός και το ανακοίνωσε στην ΔΕΘ. Αυτά τα επιπλέον 6 Rafale είναι όπως λένε στο χωριό μου «out of the blue». Δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή η απόφαση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπερ της προμήθειας των φρεγατών Belharra και των τορπιλών για τα υποβρύχια.

Υπενθυμίζεται ότι και για την πρώτη σύμβαση προμήθειας 18 Rafale που είχε έρθει στην Βουλή των περασμένο Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε αρχικά την ακύρωσή της στην αρμόδια επιτροπή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτους τους όρους πληρωμής και παραλαβής, για να αλλάξει πλεύση στην συνέχεια και τελικά να υπερψηφίσει στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Υπερ και των τριών συμβάσεων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη τοποθετηθεί ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.