Το σχέδιο νόμου εισήχθη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται:

– Οι συμβάσεις για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN και του εξοπλισμού τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

– Η σύμβαση για την προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων των φρεγατών FDI HN, μετά συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εν συνεχεία υποστήριξής τους.

– Η σύμβαση για την προμήθεια και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέος τύπου για τα ελληνικά υποβρύχια.

– Η τροποποίηση της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ.

– Η έγκριση συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου «RAFALE» και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

Κατά τη σημερινή επί της αρχής συνεδρίαση της επιτροπής – θα ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις την προσεχή Δευτέρα, με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων-  τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε και το ΜέΡΑ25. Καταψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες και τα Rafale το ΚΚΕ, αλλά δηλώνει «παρών» στην προμήθεια τορπιλών.

Παναγιωτόπουλος: Λάθος η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην απειλή των τουρκικών UAV

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι το υπουργείο και τα αρμόδια επιτελεία μελετούν την προοπτική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις συμβάσεις πρόσκτησης μαχητικών αεροσκαφών Rafale, φρεγατών και τορπιλών και απαντώντας στην κριτική του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αν. Μυλωνάκη περι ανεξέλεγκτων πτώσεων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είπε μεταξύ άλλων πως: «η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην απειλή των UAV είναι λάθος. Γίνονται πολλές κινήσεις σε πολλά επίπεδα».

«Επειδή βλέπω ότι ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι παρακολουθούμε και δεν κάνουμε τίποτα για τα UAV της Τουρκίας, δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τι κάνει το ΥΠΕΘΑ γι αυτά τα συστήματα. Οι εταιρείες που μπορούν να παρουσιάσουν λύσεις έχουν απόλυτη πρόσβαση στο ΥΠΕΘΑ. Να κάνουν την παρουσίαση να γίνει η αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν οφείλουμε να δίνουμε αναφορά κάθε ώρα και στιγμή για το τι κινήσεις κάνουμε και πως προχωράμε. Αλλά η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην απειλή των UAV είναι λάθος. Γίνονται πολλές κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Όποιος θέλει να δείξει κάτι μπορεί να το κάνει ενώπιον των αρμόδιων επιτελείων. Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει αποδείξει ότι ακούει τα επιτελεία και καλύπτει τις ανάγκες τους σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος ενώ επισήμανε προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιούν τον όρο drones για τα μη επανδρωμένα λέγοντας πως «τα drones είναι για να φωτογραφίζουν γάμους».