Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τις συμβάσεις για την πρόσκτηση των φρεγατών Belharra, των επιπλέον έξι μαχητικών Rafale, καθώς επίσης της αγοράς των τορπιλών για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, εισάγεται στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.

Την είδηση γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε παρέμβασή του πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπερασπιζόμενος την τροπολογία, που προσαρτάται στην υπό κύρωση πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και με την οποία ρυθμίζονται λειτουργικά θέματα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, προσδιόρισε το ορόσημο για την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό της έβδομης πυραυλακάτου τύπου Ρουσσέν, που θα λάβει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, όταν και θα λήξει η χρονική παράταξη που δίνεται με την τροπολογία στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Παράλληλα, παρουσίασε και την επικαιροποιημένη εικόνα για την πρόοδο των εργασιών που γίνονται στα αόρατα, υποβρύχια κλάσης παπανικολής, “Πιπίνος”, “Ματρώζος” και “Κατσώνης”, αλλά και στο αναβαθμισμένο υποβρύχιο τύπου 209, “Ωκεανός”. Οπως ανέφερε, τα υποβρύχια έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μερος των λειτουργικών δοκιμών και των εργασιών για την επαύξηση της επιχειρησιακής τους απόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει παραλάβει τα έξι πρώτα Rafale, τα οποία και εντάσσονται στην ΜΠΚ 332 μοίρα που έχουν χαρακτηριστικό κλήσης τη λέξη «γεράκι».

Τα τέσσερα από τα έξι Rafale (τα συγκεκριμένα αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία) είναι μονοθέσια και τα άλλα δύο διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων. Στα διθέσια Rafale, συγκυβερνήτες στο πιλοτήριο είναι Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Αναφορικά με τις τρεις φρεγάτες Belh@rra το υπουργείο ζητά την συνδρομή ελληνικών εταιρειών τού κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας στη διαδικασία ναυπήγησης ενώ συνέχισε λέγοντας ότι οι Γάλλοι μάς προσφέρουν τα δύο πλοία «πολύ γρήγορα» και συγκεκριμένα το 2025.

Συνολικά, όπως είχε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό εκ των οποίων περίπου τα 3 δισ. αφορούν τη σύμβαση για τις φρεγάτες Belharra ενώ ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και περίπου μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.