Ευελιξία για την επεναεπένδυση των ομολόγων του προγράμματος πανδημίας (PEPP) και εντολή για την προετοιμασία ενός νέου εργαλείου στήριξης, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά την έκτακτη συνεδρίαση στον απόηχο του sell off στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αποτελούν μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες για μία νέα κρίση χρέους και να στηρίξει την περιφέρεια της Ευρωζώνης, εν όψει της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 4,28%, ενώ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο 3,9%.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.
Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.