Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί το μαζικό sell off στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, η οποία συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για τη λήψη μέτρων.

Η ΕΚΤ τρέχει να… μαζέψει την αναταραχή που προκάλεσε η ασάφεια της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, αναφορικά με ένα μηχανισμό προστασίας των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου, κυρίως της Ιταλίας και της Ελλάδας, εν όψει της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Η έλλειψη σαφήνειας από την ΕΚΤ οδήγησε το spread των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών και πλέον.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί η επανεπένδυση των ομολόγων του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 4% την Τρίτη, ενώ το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στο 4,7%, με την αύξηση του κόστους δανεισμού να κλιμακώνει την ανησυχία για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σήμερα οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων αποκλιμακώνονται, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Το ιταλικό 10ετές υποχωρεί στο 4%, ενώ το ελληνικό στο 4,5%.

Δίχτυ προστασίας από την ΕΚΤ

Την Τρίτη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη διασφάλιση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Όπως τόνισε, η ΕΚΤ θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε αύξηση του κόστους χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών αλλά η απάντησή της θα είναι ξεχωριστή για την κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει ανάγκη να ανακοινωθεί εκ των προτέρων κάποιο εργαλείο.