Συνεχίζεται το ξεπούλημα στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την ανησυχία για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, να κλιμακώνεται.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη σαφήνειας από την Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με τα πιθανά νέα εργαλεία για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας, όπως είναι η Ελλάδα και – κυρίως – η Ιταλία, προκαλεί τριγμούς στις αγορές ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 4% και διαμορφώνεται στο 4,3%, σε προ πανδημίας επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 3,72%, σε υψηλά δύο ετών. Το γερμανικό bund ενισχύεται στο 1,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Ανησυχία για το ιταλικό χρέος
«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με το εάν οι επανεπενδύσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν, εάν τα πράγματα αρχίσουν να επιδεινώνονται», σχολιάζει στους Financial Times ο Rohan Khanna, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην UBS.
«Υπήρχαν προσδοκίες πριν από τη συνάντηση της ΕΚΤ, ότι προετοίμαζε κάποιο είδος νέου, ειδικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά η Λαγκάρντ δεν μας είπε τίποτα νέο. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα μόλις τερματιστούν οι αγορές από την ΕΚΤ», σημειώνει.
Για υψηλό ρίσκο στα ομόλογα της περιφέρειας κάνει λόγο και η Capital Economics. Όπως εξηγούν οι αναλτές, ο βασικός καταλύτης γιασ την επιδείνωση στην αγορά ομολόγων είναι η έλλειψη σαφήνειας από την ΕΚΤ, σχετικά με τα χαρακτηριστικά των νέων εργαλείων για τη στήριξη των περιφεριεακών αγορών και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αναπτυχθούν.
Το ευρώ υποχώρησε την Παρασκευή έναντι του δολαρίου σε χαμηλό τριών εβδομάδων στα 1,0592 δολάρια. Το νόμισμα είχε αρχικά ενισχυθεί μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αλλά εγκατέλειψε τα κέρδη του καθώς η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της στην αναταραχή που επικρατεί στα ομόλογα.
Το spread μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων, διευρύνθηκε στις 2,25 ποσοστιαίες μονάδες την Παρασκευή, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2020.