Σε κοινή παρέμβαση προχώρησαν ΕΚΤ, EBA και SRB μετά την εξαγορά της Credit Suisse και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά ομολόγων, καθώς οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την κατεπείγουσα πώληση είναι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ευρωπαϊκές αρχές, τα εργαλεία με βάση τα ίδια κεφάλαια, ήτοι οι μετοχές), αποτελούν  τα πρώτα που απορροφούν ζημιές και, μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, απαιτούνται κινήσεις διαγραφής των ομολόγων AT1“, διαφοροποιούμενες με αυτό τον τρόπο από τις ελβετικές αρχές.

Η κοινή παρέμβαση

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, αναφέρει αναφέρει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, οι οποίες χαιρετίζουν το ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθόρισε, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας θα πρέπει να αναλάβουν τις ζημίες.

Ειδικότερα, τα μέσα κοινών μετοχών είναι τα πρώτα που πρέπει να απορροφήσουν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα πρέπει να γίνει απομείωση της Πρόσθετης Κατηγορίας 1.

Η προσέγγιση αυτή έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις, αναφέρει η ΕΒΑ.

Το Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Διαβάστε περισσότερα