Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την κατεπείγουσα πώληση της Credit Suisse Group AG είναι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτοί πρόκειται να χάσουν τις επενδύσεις τους, δυνητικά πυροδοτώντας ισχυρές αναταράξεις στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τραπεζική χρηματοδότηση, όπως προειδοποιούν αναλυτές στο Bloomberg, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη, που απειλεί με πλήγμα και τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής.

Οι πιστωτές ψάχνουν μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: Να τους «εξαφανίσει», την ώρα που φρόντισε να διατηρήσει αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές στις μετοχές της Credit Suisse.

Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει οργή και ερωτήματα. «Αυτό δεν έχει νόημα», λέει στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management. «Οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν μηδέν, επειδή είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές» σημείωσε.

Διευθύνων Σύμβουλος βρετανικής τράπεζας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, το είπε ακόμη πιο ωμά: «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών». Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν το πώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία ήρθε μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι τιμές σε όλα τα AT1 αναμένεται να βρεθούν σε πτώση σήμερα, Δευτέρα. Traders της Barclays Plc έχουν προβλέψει μειώσεις έως και 15 σεντς ή περισσότερο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό που προορίζονταν να κάνουν όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ως τρόπο επιβολής ζημιών στους πιστωτές όταν οι τράπεζες αρχίσουν να καταρρέουν, χωρίς να καταφεύγουν στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ωστόσο, το να προστατεύει κάποιος τους επενδυτές μετοχών έναντι των κατόχων των ΑΤ1 αφήνει την κοινότητα των ομολόγων σε σύγχυση και ταραχή σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων των επενδυτών την επόμενη φορά που μία τράπεζα έχει πρόβλημα.

«Η εκμηδένιση της αξίας των AT1 την ώρα που θα πληρωθούν σημαντικά ποσά οι κάτοχοι μετοχών, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse.

Τα ομόλογα συνήθως αντιμετωπίζουν κούρεμα κάθε φορά που προσφέρεται κρατική υποστήριξη σε δανειστή που αντιμετωπίζει προβλήματα φερεγγυότητας. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης κινδυνεύει να εκτιναχθεί υψηλότερα, σχολιάζουν στο Bloomberg ειδικοί.

Διαβάστε περισσότερα