Παρασκευή και 13 σήμερα και σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η μέρα τους… δεν είναι καλή. Γιατί, όμως, θεωρείται η εν λόγω ημέρα γρουσούζικη; Πόσοι γνωρίζουν την προέλευση της «φοβίας» και γιατί υπάρχει ένα σκοτεινό υπόβαθρο γύρω από τον αριθμό 13;

Παρασκευή και 13: Η ιστορική σημασία

Αν και λαογράφοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για τη δεισιδαιμονία πριν από το 19ο αιώνα, η ημερομηνία εδώ και καιρό συνδέεται με γεγονότα τόσο ιστορικά, όσο και θρησκευτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

Σύμφωνα με τα καθολικά πιστεύω, ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13. Ο πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας, Geoffrey Chaucer, επίσης κάνει αναφορές στα έργα του για την ατυχία που έχει αυτή η ημέρα. Όπως αναφέρει στο «Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ», είναι μια κακή μέρα για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι.

Ωστόσο, άλλοι μελετητές εκτιμούν πως η ιδρυτική πράξη του μύθου για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ’ της Γαλλίας αποφασίζει να εκδόσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Αυτός ο μύθος τράβηξε την προσοχή του κοινού, καθώς πολλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, έγραψαν για θεωρίες συνομωσίας που πλανόνται μέχρι και σήμερα γύρω από τη σύνδεση των Ναϊτών Ιπποτών με τον μασονισμό και το Άγιο Δισκοπότηρο.

Ατυχία και 13

Η προέλευση της φοβίας για τον αριθμό 13, μπορεί να τοποθετηθεί και πολύ πιο πίσω χρονικά. Συγκεκριμένα, ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του τελευταίου δείπνου.

Μαζί με τον Ιησού, υπήρχαν 12 μαθητές σε αυτό το γεύμα. Ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ότι ο Ιούδας έκατσε στη 13η θέση, ο αριθμός των επισκεπτών στο Μυστικό Δείπνο και η σημασία που είχε η θρησκεία στη ζωή των ανθρώπων, ήταν αρκετά για να εδραιωθεί η ιδέα του 13 ως άτυχος αριθμός σε δυτικούς πολιτισμούς.

Παρασκευή και 13: Ποιοι μήνες έχουν πάντα αυτή τη μέρα;

Όλοι οι μήνες που ξεκινούν Κυριακή έχουν Παρασκευή και 13, δηλαδή τη “γρουσούζικη” – κατά τα πιστεύω πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο – Παρασκευή.

Όλα ξεκινούν από τον φόβο για τον αριθμό 13, που έχει επίσημη ονομασία: Τρισκαιδεκαφοβία – Triskaidekaphobia (προέρχεται από τον τρόπο αρίθμησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για να μετρούν τις δεκάδες: τρεις και δέκα ή τρεισκαίδεκα αντί για δεκατρία).

Παρασκευή και 13: Η μέρα που χτυπά ο πιο διάσημος κινηματογραφικός δολοφόνος

Η Παρασκευή και 13 ( Friday the 13th) είναι μία από τις πιο διάσημες και κλασικές ταινίες τρόμου που έχουν βγει ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία είναι ένα αριστούργημα του είδους σλάσερ, ένα είδος ταινιών που ειδικεύονται οι Αμερικανοί. Το Friday the 13th έχει εκατομμύρια φανατικούς θεατές ανά την υφήλιο με μικρά και μεγάλα παιδιά να ντύνονται με τη μάσκα του Jason σε απόκριες και Halloween.

Η πρώτη ταινία από τις 13 της κινηματογραφική σειράς βγήκε το 1980, με σκηνοθέτη τον Σον Κάνινγκχαμ και σεναριογράφο τον Βίκτορ Μίλερ. Η ταινία αφορά μια ομάδα έξι εφήβων που δολοφονούνται ένας-ένας, ενώ προσπαθούν να ανοίξουν εκ νέου μία εγκαταλειμμένη κατασκήνωση, στην οποία πριν από αρκετά χρόνια είχε συμβεί μία τραγωδία.

Πρωταγωνιστούν οι Μπέτσι Πάλμερ, Αντριέν Κινγκ, Χάρι Κρόσμπι, Λόρι Μπάρτραμ, Κέβιν Μπέικον, Τζανίν Τέιλορ, Μαρκ Νέλσον και Ρόμπι Μόργκαν. Θεωρείται μία από τις πρώτες «αληθινές» ταινίες σλάσερ.