Halloween κατασκευές: Πώς σκαλίζω κολοκύθα; H γιορτή των κολοκυθών πλησιάζει. Το Halloween, το πιο δυτικό έθιμο, γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και εμείς είμαστε έτοιμοι να το υποδεχτούμε! Ακόμα και αν στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, προσφέρει σίγουρα μια ευκαιρία για διασκέδαση. Ώρα για κολοκύθες διακοσμητικές και γλυπτική κολοκύθας, λοιπόν.

Για αυτό και τώρα είναι η ώρα να αποφασίσεις για το σχέδιο που θα κάνεις στην κολοκύθα. Υπάρχει πάντα το δοκιμασμένο και πολυφορεμένο μοτίβο των τριγωνικών ματιών, της μύτης και του καμπυλωτού χαμόγελου, αλλά κατά τη διάρκεια των ετών, οι καλλιτέχνες μας έχουν δείξει τις καταπληκτικές παραλλαγές που μπορούν να επιτευχθούν με μεγάλη φαντασία και τα σωστά εργαλεία.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει μια εξαιρετική κολοκύθα από μια συνηθισμένη είναι ο τρόπος με τον οποίο κόβεται η σάρκα. Αν και είναι δελεαστικό να τοποθετήσεις ένα εργαλείο κοπής μέχρι το κέντρο της κολοκύθας, προσπάθησε να ξεφλουδίσεις μερικά τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να τη χαράξεις σαν μαρμάρινη τέχνη. Πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να δημιουργήσουν  λεπτομέρειες σε πορτραίτα.

Αν τώρα η ιδέα ενός «μαρμάρινου» σκαλίσματος φαίνεται να ξεπερνά τις καλλιτεχνικές σου δεξιότητες, μη φοβάσαι. Απλά αποτύπωσε  το σχέδιο της επιλογής σου πάνω σε μια κολοκύθα και ξεκινήσε με ένα κλασικό σκάλισμα. To να κάνεις stencil πάνω στην κολοκύθα είναι πιο εύκολο από ό, τι νομίζεις. Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν σχέδια στο διαδίκτυο ή ακόμη και ιστοσελίδες που θα μετατρέψουν τη φωτογραφία σου σε stencil σχέδιο.

Halloween κατασκευές: Πώς σκαλίζω κολοκύθα

Πώς σκαλίζω κολοκύθα – Βήμα 1ο για το σκάλισμα κολοκύθας

Βρες μια (ή περισσότερες) κολοκύθες στο ζητούμενο μέγεθος και σχήμα, καλό είναι για πιο τραντίσιοναλ να πάρεις μια πορτοκαλί όσο πιο στρογγυλεμένη βρεις. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις και κάτι άλλο που θα φτιάξεις μετά εσύ όπως ακριβώς το θέλεις. Κολοκύθες θα βρεις σε μανάβικα, ψάξε λίγο γιατί οι περισσότεροι έχουν, αλλά όχι στο στυλ που ψάχνουμε εμείς. Να ξέρεις πάνε με το κιλό, κάτω από 1 ευρώ πρέπει να βγαίνει και το πολύ να πληρώσεις 5 ευρώ για μια καλή κολοκύθα (αν βέβαια βρεις και καμία εξτρατεράστια μπορεί να το περάσεις το ποσό). Αφού τη φέρεις σπίτι θα την καθαρίσεις καλά καλά γιατί θα είναι βρώμικη με χώμα και ίσως λάσπες.
Προσοχή! Στην αγορά της, τσέκαρέ την καλά καλά να μην είναι χαλασμένη, να μην είναι πράσινη ή έχει αρχίσει να πιάνει μούχλα γιατί μετά δε θα σου κρατήσει καθόλου και δε θέλεις να γεμίσεις μυγάκια και τέτοια σίγουρα..

Πώς να σκαλίσω κολοκύθα – Βήμα 2ο

Ζωγράφισε με ένα μολύβι μάτια, μύτη (αν θέλεις) και στόμα. Μπορείς να κάνεις κάτι απλό ή και κάτι πιο περίπλοκο αν πιάνει το χέρι σου. Να έχεις υπόψιν σου ότι μετά θα πρέπει να το κόψεις, οπότε μην κάνεις κάτι με πολλή πολλή λεπτομέρεια και χάσεις κανένα δάχτυλο πάνω στο σκάλισμα!! (Consider yourself warned!)
Χάραξε και το “καπέλο” της κολοκύθας σου, που είναι απαραίτητο και από εκεί θα ξεκινήσεις όλη τη δουλειά σου.
πώς σκαλίζω κολοκύθα

Πώς σκαλίζω κολοκύθα Halloween – Βήμα 3ο

Αν είναι η πρώτη σου φορά με κολοκύθα  να ξέρεις ότι είναι κούφια, έχει κάτι σαν μαλλιά μέσα και σποράκια. Σε γενικές γραμμές είναι ψιλοδύσκολο να την σκαλίσεις, δεν είναι σα να κόβεις καρπούζι, εγώ ας πούμε φέτος χάλασα ένα μαχαίρι στο σκάλισμα. Πρώτα θα κόψεις το “καπέλο”, και αφού το αφαιρέσεις θα το καθαρίσεις από την μέσα μεριά αρκετά να το κάνεις όσο πιο λείο γίνεται. Μετά θα βάλεις χέρι και θα αφαιρέσεις όση γέμιση βγαίνει. Πάρε κι ένα μεγάλο κουτάλι και σκάψε με αυτό στα τοιχώματα της κολοκύθας σου για να την λεπτύνεις.

Πώς σκαλίζω κολοκύθα – Κολοκύθα σχέδιο – Βήμα 4ο 

Πάρε ένα πιο λεπτό μαχαίρι  και ακολούθησε με προσοχή το σχέδιο με το μολύβι σου. Λόγω του ότι οι κολοκύθες έχουν πολύ σκληρό περίβλημα μπορεί να σου ξεφύγει καμιά μαχαιριά, αλλά μπορείς να την κρατήσεις σαν σχέδιο, αν πχ έχεις κάνει δόντια στην κολοκύθα σου μπορεί να σου ξεφύγει λίγο και να την αφήσεις φαφούτη, δεν πειράζει, ιδίως αν είναι και η πρώτη σου φορά (όχι ότι πειράζει αν έχεις εμπειρία, φυσικά!). Αφού τα κόβεις γύρω γύρω, τα σπρώχνεις από μέσα και βγαίνουν. Καθάρισε όσο μπορείς και λείανε τα σκαλίσματά σου για να φαίνονται καλύτερα με το φως από μέσα.

Βήμα 5ο για το  jack o’lantern

Θα χρειαστείς ένα ρεσώ ή περισσότερα  ή μπορείς να πάρεις τα λίγο πιο μεγάλα ρεσώ, που θα το βάλεις μέσα στο κέντρο για να φωτίζει το έργο σου. Μπορείς να την τοποθετήσεις στο πάτωμα, στο περβάζι του παραθύρου σου, πάνω στον μπουφέ του πάρτι σου, όπου θέλεις.
Προσοχή! Η κολοκύθα του Halloween σου είναι ένα καθαρισμένο λαχανικό, που σημαίνει πως δεν θα αντέξει για πολύ μετά που θα την σκαλίσεις, ιδίως στο ζεστό φθινόπωρο που έχουμε φέτος.