Τρίτη και 13 μια δύσκολη και…μέρα που φέρνει γρουσουζιά. Η Ελληνική παράδοση  θεωρεί, μαζί με τους Ισπανούς, την σημερινή ημέρα ως ακατάλληλη για πολλά πράγματα. Ακατάλληλη να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, ακατάλληλη να ταξιδέψεις, και για τους ακραία προληπτικούς, ακατάλληλη μέχρι και να βγεις από το σπίτι σου.

Όλα ξεκίνησαν μία πραγματικά άσχημη ημέρα. Στις ακτές του Βοσπόρου, εκεί που η Ευρώπη τελειώνει, και η Δύση συναντά την μυστηριακή Ανατολή, μέσα από τον θάνατο… γεννήθηκε μία από τις μεγαλύτερες δεισιδαιμονίες του λαού μας.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης και Τρίτη και 13

Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τρίτη και 13: Γιατί είναι γρουσουζιά

Αν και για τους αγγλοσάξωνες η αντίστοιχη μέρα που φέρνει γρουσουζιά θεωρείται η «Παρασκευή και 13» στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται «με σκόρδο» προκειμένου να φύγει το κακό.

Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά.

Για κάποιους επίσης η ημέρα Τρίτη έχει αρνητική χροιά, καθώς ο λαός λέει ότι μια σειρά από κακά ολοκληρώνονται στα τρία γεγονότα (τρίτωσε το κακό).

Ο αριθμός «13»

Τρίτη και 13: Γιατί είναι γρουσουζιά

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Πάντως, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Η εξήγηση για τη γρουσουζιά βρίσκεται στα άστρα

Τρίτη και 13: Γιατί είναι γρουσουζιά

Άλλη μία πιθανή εξήγηση για το γρουσούζικο της ημέρας στηρίζεται στην αστρολογία. Σύμφωνα με αυτή, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Τρίτη να αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη»

Τρίτη και 13 η ταινία

Το Τρίτη και 13 είναι μία ελληνική ασπρόμαυρη κωμική ταινία, του 1963, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.

Το σενάριο που περιγράφει τη γρουσουζιά που μπορεί να φέρει αυτή η μέρα, γράφτηκε από τον Γιώργο Λαζαρίδη, το οποίο βασίστηκε σε έργο του Γιώργου Ρούσσου. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης και Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Τη μουσική της ταινίας την έγραψε ο Απόστολος Καλδάρας.

Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν προληπτικό εργολάβο, τον Κοσμά (που υποδύεται ο Νίκος Σταυρίδης), ο οποίος θα συναντήσει έναν παλιό του συμμαθητή, τον Σωτήρη (που υποδύεται ο Γιάννης Γκιωνάκης), με τον τελευταίο να του φέρνει γούρι και χαρακτηρίζοντας τον γουρλή, να μην τον αφήνει στιγμή από τις δουλειές του κι από το σπίτι του.

Αυτό, τελικά, θα προκαλέσει προβλήματα στη σχέση του με τη σύζυγό του, Πόπη (που υποδύεται η Μπεάτα Ασημακοπούλου). Η ταινία είναι χαρακτηριστική των προλήψεων που κυριαρχούν για την συγκεκριμένη μέρα

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.