Η Ryanair είπε ότι σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον 150 Boeing 737 Max 10 αεροπλάνα με δικαίωμα αγοράς για 150 ακόμη, μετά από μια διαφωνία τιμής που εκτροχίασε τις διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη παραγγελία το 2021.

Είναι η μεγαλύτερη παραγγελία του αερομεταφορέα και η πιο πρόσφατη αρκετά μεγάλη συμφωνία του κατασκευαστή για νέα αεροπλάνα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αντικαθιστούν τα παλιά αεροσκάφη και αυξάνουν τους στόλους τους.

Οι μετοχές της Boeing αυξήθηκαν περίπου 2,5% στις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης μετά την ανακοίνωση της παραγγελίας από την εταιρεία, ενώ η ευρύτερη αγορά ήταν κάτω.

Η Ryanair σχεδιάζει να λειτουργήσει τα Max 10, τα οποία δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, με 228 θέσεις στο πλοίο.

Τα 150 αεροπλάνα της παραγγελίας αξίζουν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε τιμές καταλόγου, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν γενικά σημαντικές εκπτώσεις για τόσο μεγάλες πωλήσεις. Η Ryanair διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη παραγγελία Max τον Σεπτέμβριο του 2021 λόγω της διαφοράς τιμολόγησης.

«Κατά την άποψή μας δεν θα είναι ποτέ αρκετά φθηνό και κατά την άποψη της Boeing είναι πάντα πολύ φθηνό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair Michael O’Leary σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Τα αεροπλάνα θα αντικαταστήσουν παλαιότερα 737 τζετ στον στόλο της Ryanair.

Το αεροσκάφος πιθανότατα θα παραδοθεί μεταξύ 2027 και 2033, είπε ο O’Leary. Τα 150 επιπλέον τζετ που έχει επιλέξει θα της επιτρέψουν να πετάει περισσότερους από 300 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως μέχρι το 2034 και θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας μέχρι τότε, είπε.

Η αεροπορική εταιρεία low cost, έχει μεταφέρει 97 εκατομμύρια επιβάτες τους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Μαρτίου, από 149 εκατομμύρια πριν από την πανδημία του Covid, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας.

Η παραγγελία του low cost αερομεταφορέα είναι η τελευταία σε μια σειρά μεγάλων πωλήσεων για την Boeing, η οποία έχει συνάψει συμφωνίες για την πώληση εκατοντάδων αεροσκαφών σε πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Air India, Saudia και United Airlines τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε περισσότερα