Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι είναι «δύο λαοί που πρέπει να ζήσουν μαζί», αναφέρει έκθεση.

Ο Φραγκίσκος έκανε την παρατήρηση την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RAI, όταν είπε επίσης ότι ελπίζει να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με το Reuters.

«[Αυτοί είναι] δύο λαοί που πρέπει να ζήσουν μαζί. Με αυτή τη σοφή λύση, δύο κράτη. Οι συμφωνίες του Όσλο, δύο καλά καθορισμένα κράτη και η Ιερουσαλήμ με ειδικό καθεστώς», φέρεται να είπε ο Φραγκίσκος .

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι Συμφωνίες του Όσλο υπογράφηκαν στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο του 1993 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Yitzhak Rabin και του πρώην διαπραγματευτή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Mahmoud Abbas.

«Το Ισραήλ αποδέχτηκε την PLO ως εκπρόσωπο των Παλαιστινίων και η PLO αποκήρυξε την τρομοκρατία και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ειρηνικά. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια Παλαιστινιακή Αρχή (PA) θα ιδρυθεί και θα αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για μια περίοδο πέντε ετών», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν συνομιλίες για το μόνιμο καθεστώς για τα θέματα των συνόρων, των προσφύγων και της Ιερουσαλήμ».

Ωστόσο, η Χαμάς έχει πλέον τον πολιτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και διεξάγει πόλεμο με το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη: