Σήμερα (21/12), ο Προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας απηύθυνε νέα έκκληση προς τον κόσμο, αυτά τα Χριστούγεννα να θυμηθεί τα παιδιά στην Ουκρανία, τα οποία υποφέρουν.

«Ας αναλογισθούμε τα πολλά παιδιά στην Ουκρανία που υποφέρουν τόσο πολύ, εξαιτίας αυτού του πολέμου», τόνισε, μιλώντας εκτός κειμένου κατά την εβδομαδιαία του ομιλία, στο Βατικανό. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στην Ουκρανία σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση, συνήθως τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, από όταν η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, την 24η Φεβρουαρίου.

«Η πλειονότητα όσων έχω δει εδώ, δε μπορούν να χαμογελάσουν», επεσήμανε, αναφερόμενος στα παιδιά από την Ουκρανία που έχουν βρει καταφύγιο στη Ρώμη σε οικογένειες Ιταλών πολιτών και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Αυτά τα παιδιά κουβαλούν μέσα τους, την τραγωδία αυτού του πολέμου, τόσο απάνθρωπη και σκληρή. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας σκεφτούμε τον ουκρανικό λαό, ο οποίος μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τα απαραίτητα για να επιβιώσει».

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία πλήττει τις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας, με σκοπό τη μερική ή και πλήρη καταστροφή τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους πιστούς να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς και τα δώρα εφέτος, προκειμένου να στηρίξουν τους Ουκρανούς πολίτες, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ακόμη, το Βατικανό έχει αναλάβει μία εκστρατεία “Crowdfunding” (σ.σ. μία μέθοδος «άντλησης» κεφαλαίων μέσω συλλογικής προσπάθειας), για την αποστολή ισοθερμικών εσωρούχων στην Ουκρανία.

Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος «ξέσπασε» σε δάκρυα μιλώντας για την Ουκρανία (βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: