Υπομονή προέτρεψε να δείξουν οι επενδυτές, αφήνοντας την περιοριστική πολιτική να λειτουργήσει, καθώς τα αμερικανικά επιτόκια φαίνεται πως θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του στο Άμστερνταμ ο Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας σε πάνελ εκδήλωσης της Ένωσης Ξένων Τραπεζών, στην Ολλανδία, μαζί με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρα, Κλάας Κνοτ, ο πρόεδρος της Federal Resrve στάθηκε στις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας εξηγώντας πως παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις κατά τους πρώτους μήνες του 2024.

Παράλληλα, ωστόσο, επεσήμανε την έλλειψη προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης επιβραδύνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι αναμενόταν, ειδικά μετά την ραγδαία αποκλιμάκωση του το 2023. Ήταν κάτι το οποίο είχε τονίσει και το ίδιο το συμβούλιο της FOMC κατά την τελευταία συνεδρίαση του.

«Δεν περιμέναμε έναν ομαλό δρόμο. Όμως αυτά (τα στοιχεία του πληθωρισμού) ήταν υψηλότερα από ότι νομίζω όλοι περίμεναν. Και αυτό μας είπε πως χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε την περιοριστική πολιτική να λειτουργήσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ήδη τα σημερινά στοιχεία από το δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) τον Απρίλιο έδειξαν και πάλι άνοδο άνω του αναμενόμενου στο 0,5% σε μηνιαία βάση με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση να φτάσει το 2,2%. Ο δομικός δείκτης αντιστοίχως διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο σημείο του από τον Αύγουστο του 2023.

Αν και τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη από τον δείκτη τιμών καταναλωτή διαψεύσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ελαφρά επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων, είναι σαφές πως τα προγνωστικά της αγοράς για έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων έστω κι από τον Σεπτέμβριο πιθανότατα θα τροποποιηθούν.

Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του, δεν άφησε περιθώρια για μια πιο αισιόδοξη ερμηνεία των συνθηκών στην οικονομία που θα έφερνε πιο κοντά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Το μόνο θετικό σημείο ήταν πως υποστήριξε πως υπάρχει «πολύ μικρή πιθανότητα» για νέα αύξηση των επιτοκίων, κάτι που κάποιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να φοβούνται αν τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού συνεχίσουν να δείχνουν αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές. Αν και πρόσθεσε διφορούμενα πως «μόνο ο χρόνος» θα δείξει αν τελικά η νομισματική πολιτική είναι επαρκώς περιοριστική.

«Δεν θεωρώ πως είναι πιθανό, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, πως η επόμενη κίνηση που θα κάνουμε θα είναι αύξηση των επιτοκίων» τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας εκ νέου ότι είναι πιθανότερο τα επιτόκια να παραμείνουν σταθερά, στο υψηλό που βρίσκονται, επί μακρόν.

Θυμίζουμε πως το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων βρίσκεται σταθερά στο 5,25% με 5,5% από τον περασμένο Ιούλιο, με τα επίπεδα αυτά να αποτελούν υψηλό 23 ετών!

Διαβάστε ακόμη: