Η Pantelakis Securities διατηρεί τις συστάσεις “overweight” για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες αυξάνοντας την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 11,20 ευρώ, λόγω των αυξημένων μεσοπρόθεσμων κερδών αλλά και στη Eurobank στα 2,70 ευρώ λόγω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο που θα αυξήσει την αξία. Δεν αλλάζει τις τιμές στόχους της Alpha Bank στα 2,25 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 5,50 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η αγορά θα συνεχίσει να ενισχύει την αξία των τραπεζικών μετοχών καθώς επιταχύνεται η αποκατάσταση του τομέα. Κλειδί για αυτή την κίνηση είναι η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (NPLs) και η επικέντρωση στην αύξηση των δανείων και την βελτίωση της αποδοτικότητας. Οι λόγοι είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας και οι στρατηγικές κινήσεις που αναμένεται να αυξήσουν την αξία για τους μετόχους.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει τις βάσεις για να διατηρήσουν την υψηλή κερδοφορία, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την επερχόμενη πτώση των επιτοκίων. Κλειδιά για αυτή την στρατηγική είναι η ανάπτυξη των προμηθειών, η ενίσχυση των περιθωρίων, η διαχείριση του κινδύνου και η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους. Η Pantelakis Securities επισημαίνει την ΕΤΕ και την Eurobank ως εξαιρετικές περιπτώσεις με υψηλότερες προοπτικές αξιοποίησης, ενώ η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται επίσης να παρουσιάσουν ισχυρές κερδοφορίες. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ισολογισμού και η επιστροφή των μερισμάτων αναμένεται να ενισχύσουν τις αμοιβές των μετόχων.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τις προβλέψεις κερδών για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς επιβεβαιώνεται η δυνατότητα του τομέα να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία. Κλειδιά για αυτή την ανάπτυξη είναι η στρατηγική διαχείριση του ενεργητικού, η ανάπτυξη των προμηθειών και η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους και του κινδύνου.

«Συνολικά, βλέπουμε ότι η κερδοφορία του 2024 θα φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα για όλες τις τράπεζες, μετά από ένα εξαιρετικό 2023. Επιπλέον, βλέπουμε τις τράπεζες να υπερασπίζονται επιτυχώς αυτά τα κέρδη το 2025-2026 εν μέσω πτώσης των επιτοκίων, χάρη στον ισχυρό καθαρό δανεισμό, την αντιστάθμιση κινδύνου, την ανοδική τάση στις προμήθειες, τα περιορισμένα έξοδα και το τελευταίο σκέλος της εξομάλυνσης του κόστους κινδύνου. Η Alpha Bank ξεχωρίζει με ελαφρώς καλύτερες προοπτικές κερδών, λόγω της χαμηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια. Τέλος, οι αποδοτικότητες ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTEs) θα υποχωρήσουν σταδιακά, καθώς τα ίδια κεφάλαια συσσωρεύονται παρά την αύξηση των πληρωμών, που διευκολύνεται από το πλεόνασμα κεφαλαίου», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Οι πληρωμές μερισμάτων ξεκίνησαν με αρκετά χαμηλά ποσοστά που κυμαίνονται από 10% έως 30%, αλλά πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank στοχεύουν σε 40% πληρωμή φέτος που θα αυξηθεί στο 50% το επόμενο έτος, με την ΕΤΕ να διαμορφώνει μεσοπρόθεσμο στόχο 70% με τα 2/3 σε μερίσματα και το 1/3 σε επαναγορά μετοχών. Η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς δεν απέχουν πολύ.

Οι βασικοί παράγοντες αναβάθμισης των EPS είναι η πολύ πιο ήπια μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές, καθώς και τα ανθεκτικά περιθώρια εταιρικών δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υπερασπιστούν τα κέρδη εν μέσω χαλάρωσης των επιτοκίων, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους επωφελούνται από την πιστωτική επέκταση κατά 6% με 7% ετησίως (+6,9% τον Αύγουστο), η οποία με τη σειρά της είναι συνάρτηση της ταχύτερης αύξησης του ΑΕΠ (άνω του 2% ετησίως), μιας οικονομίας με χαμηλό δανεισμό (τραπεζικές πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα στα 119 δισ. ευρώ ή περίπου 50% του ΑΕΠ) και της εκταμίευσης των δανείων που συνδέονται με το RRF», καταλήγει η Pantelakis Securities.

Διαβάστε ακόμη: