Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva δήλωσε στο CNBC ότι εργαζόταν πάντα «διπλάσια σκληρά» για να είναι ίση με τους άνδρες συναδέλφους της.

«Δεν θέλω η κόρη μου και η εγγονή μου να πρέπει να εργαστούν σκληρότερα από τους άνδρες για να είναι ίσοι», είπε σε συνέντευξή της στο διεθνές μέσο.

«Θέλω να είναι ίσοι μόνο και μόνο επειδή είναι. Αυτή θέλω να είναι η ιστορία της ζωής μου».

Η Georgieva διορίστηκε Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ το 2019 και είναι η δεύτερη γυναίκα που κατέχει τον ρόλο. Αν και «το ρεύμα έχει αλλάξει» στους ρόλους των γυναικών, υπήρξε ένα «βήμα πίσω» στην ισότητα των φύλων τα τελευταία χρόνια, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ .

«Η πανδημία, μετά ο πόλεμος, μετά η κρίση κόστους ζωής – πλήγωσαν τους πάντες, αλλά πλήγωσαν περισσότερο τις γυναίκες», είπε η Georgieva.

Τα ζητήματα που κρατούν πίσω τις γυναίκες είναι «μακρο-κρίσιμα», πρόσθεσε η Georgieva. Για παράδειγμα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν σχεδόν 20% υψηλότερο, εάν κλείσουν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ασίας θα μπορούσαν να δουν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται έως και 80% εάν οι γυναίκες ήταν σε θέση να συμμετάσχουν πλήρως στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αυτό είναι το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε από το ΔΝΤ – φέρτε τις γυναίκες μπροστά για χάρη τους, αλλά για το καλό όλων», είπε η Georgieva.

«Έχουμε αξιολογήσει τώρα ότι θα χρειαστούν 130 χρόνια με την τρέχουσα ταχύτητα για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά αυτόν τον χρόνο. Χρειαζόμαστε μια ζωντανή οικονομία, μια ζωντανή κοινωνία. Επομένως, χρειαζόμαστε τις γυναίκες να είναι ίσες με τους άνδρες, παντού», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα