Οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας πέραν του τρέχοντος έτους είναι «αρκετά καταστροφικές», σύμφωνα με σημερινό σχόλιο (08/03) της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, έπειτα από την κριτική που έχει δεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προβλέψεις του, που θέλουν τη Ρωσία να εμφανίζει εφέτος ανάπτυξη ισχυρότερη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από τις κυρώσεις της Δύσης.

Τον Ιανουάριο, το Ταμείο είχε προβλέψει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 0.3% εφέτος και 2.1%, το 2024. Πρόκειται για προβλέψεις πολύ πιο αισιόδοξες από εκείνες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που μιλούν για «συρρίκνωση» της ρωσικής οικονομίας εφέτος κατά 3.3% και 5.6% αντίστοιχα.

Ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία προχθές (06/03) έδωσε παράταση άλλων έξι μηνών στα capital controls, έχει προειδοποιήσει ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1%, εφέτος. «Όταν κοιτάζετε τις προβλέψεις μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα,  αυτό σημαίνει ότι η ρωσική οικονομία “συρρικνώνεται” τουλάχιστον κατά 7%», σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο CNN. Η απάντηση ακολούθησε το άρθρο του καθηγητή του Γέιλ, Τζέφρι Σόνενφελντ, ο οποίος έγραψε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκοιμήθηκε στο τιμόνι» και… παπαγαλίζει την προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Fortune.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, απηχεί αφελώς τις προβλέψεις του Πούτιν για το ΑΕΠ, πρακτικά αγιοποιώντας και νομιμοποιώντας αυτούς τους οικονομικούς μύθους, χωρίς επαλήθευση», έγραψε ο καθηγητής, ο οποίος έχει καταρτίσει τη λίστα των εταιρειών που περιορίζουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία, μετά την έναρξη του πολέμου.

Η ρωσική οικονομία θα υποφέρει με τον καιρό, καθώς εργαζόμενοι μεταναστεύουν, η πρόσβαση στην τεχνολογία κόβεται και οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Το 2023, η Ρωσία μπόρεσε να μεταφέρει μέρος των εξαγωγών πετρελαίου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν θα έχει επίδραση, ώστε να διαρκέσει στη ρωσική οικονομία. Δεν βλέπουμε ότι η Ρωσία θα ωφεληθεί με οιονδήποτε τρόπο από ό,τι έχει προκαλέσει στην Ουκρανία και τον εαυτό της», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Διαβάστε ακόμη: