Τη νύχτα της Παρασκευής 18 Μαρτίου θα εμφανιστεί στον ουρανό η Πανσέληνος Μαρτίου, γνωστή και ως η «Πανσέληνος του Σκουληκιού».

Η εντυπωσιακή πανσέληνος Μαρτίου 2022 θα κορυφωθεί στις 01:22 τα ξημερώματα.

Πανσέληνος Μαρτίου: Γιατί ονομάζεται «Πανσέληνος του Σκουληκιού»

Η πανσέληνος του Μαρτίου είναι η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος της χρονιάς και έχει ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους οι γαιοσκώληκες αφού το έδαφος θερμαίνεται λόγω της άνοιξης.

Οι πρώτοι γαιοσκώληκες που εμφανίζονται γίνονται τροφή από τα πουλιά και τους κοκκινολαίμηδες, κάτι που θεωρείται το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

Πανσέληνος Μαρτίου 2022: Κορυφώνεται σήμερα η «Πανσέληνος του Σκουληκιού»

Μια ακόμη ερμηνεία της ονομασίας σχετίζεται με τον καπετάνιο Τζόναθαν Κάρβερ, έναν εξερευνητή του 18ου αιώνα, ο οποίος έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών. Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχίζουν να αναδύονται τον Μάρτιο όταν ζεσταίνει ο καιρός.

Μάλιστα, λέγεται ότι η Πανσέληνος του Μαρτίου «παίζει» με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς δημιουργεί ψευδαισθήσεις, σχετικά με το μέγεθος του φεγγαριού.

Έτσι, ενδέχεται να φαίνεται αρκετά μικρότερο ή μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επίσης, υπάρχει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να δημιουργήσει παρόμοια ψευδαίσθηση σε μέρη που θα φωτίσει αρκετά.

Άλλες ονομασίες που περιγράφουν το ανοιξιάτικο φεγγάρι αναφέρονται στην εμφάνιση συγκεκριμένων ζώων («Φεγγάρι του Αετού», «Φεγγάρι της Χήνας»), ενώ άλλα αναφέρονται σε σύμβολα της εποχής:

  • Το «Φεγγάρι της Ζάζαρης» (Ojibwe) σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου κατά την οποία αρχίζει να ρέει ο χυμός των ζαχαροφάγων.
  • Το «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (Pueblo), αναφέρεται στις μέρες των ισχυρούς ανέμων, που έρχονται αυτή την εποχή του χρόνου.
  • Το «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (Dakota, Lakota, Assiniboine) περιγράφει τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο χιόνι που λιώνει, καθώς έρχεται το τέλος του χειμώνα.

Τα ονόματα των Φεγγαριών

Σημειώνεται, πως με βάση την ονοματοδοσία των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν «Φεγγάρι του Λύκου». Του Φεβρουαρίου λέγεται «Φεγγάρι του Χιονιού», του Μαρτίου «Φεγγάρι του Σκουληκιού», του Απριλίου καλείται «Ροζ Φεγγάρι» από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική, και του Μαΐου λέγεται «Φεγγάρι του Λουλουδιού», αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Πανσέληνος Μαρτίου 2022: Κορυφώνεται σήμερα η «Πανσέληνος του Σκουληκιού»

Τον Ιούνιο ανατέλλει το «Φεγγάρι της Φράουλας», από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται «Φεγγάρι της Αστραπής», από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», του Σεπτεμβρίου «Φεγγάρι του Καλαμποκιού», του Οκτωβρίου «Φεγγάρι των Κυνηγών», του Νοεμβρίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα» και του Δεκεμβρίου ονομάζεται «Ψυχρό Φεγγάρι».