Πανσέληνος Οκτωβρίου 2021: Το φεγγάρι του κυνηγού κρύβει εκπλήξεις. Η Πανσέληνος του «κυνηγού» πραγματοποιείται στις 20 Οκτωβρίου 2021 και από αστρολογικής άποψης στον άξονα Κριού-Ζυγού.

Η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2021 αλλά και κάθε Οκτωβρίου είναι γνωστή στη Βόρεια Αμερική και ως «φεγγάρι του κυνηγού». Σύμφωνα με το National Geographic, ενώ τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, «λούζοντας» τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Το φως αυτό διευκολύνει τους κυνηγούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς την εποχή αυτή περνούν περισσότερες ώρες στη φύση και τα δάση, εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Σύμφωνα με το πλέον εξαντλημένο Almanac του Maine Farmer, το οποίο, στη δεκαετία του 1930, ανέφερε τα ονόματα των ινδιάνικων φεγγαριών, τα κοινά ονόματα για το φεγγάρι του Οκτωβρίου περιλάμβαναν το Travel Moon, το Dying Grass Moon και το Sanguine ή Blood Moon, μεταξύ των φυλών Algonquin Βόρεια Αμερική, ανέφερε η NASA. Μερικά από αυτά τα ονόματα πιθανότατα αναφέρονται σε φύλλα που αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο και στο θάνατο των φυτών, ενώ το Sanguine και το Blood Moon αναφέρονται στο κυνήγι.

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2021: Παρέα με τις Ωριωνίδες το φεγγάρι του κυνηγού

Όσοι λαχταρούν να βλέπουν τον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία εφόσον ο καιρός το επιτρέψει να απολαύσουν βροχή διαττόντων και την πανσέληνο.

Στις 20 Οκτωβρίου θα απολαύσουμε την πανσέληνο με τις Ωριωνίδες φέτος να κορυφώνονται και στην Ελλάδα τα χαράματα της 21ης Οκτωβρίου. Είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων και οι καλύτερες ώρες για παρατήρησή τους είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή. Λόγω όμως της πανσελήνου που θα έχει υπάρξει λίγο πριν, η παρατήρησή τους φέτος θα είναι δύσκολη, καθώς η λάμψη του φεγγαριού θα “σκεπάσει” τα περισσότερα μετέωρα, εκτός από τα πιο φωτεινά.

Οι Ωριωνίδες ονομάσθηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την “ουρά” που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ (ο οποίος παρεμπιπτόντως αναμένεται να γίνει ορατός από τη Γη ξανά το 2061). Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα “πεφταστέρια” τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

Μαγικές εικόνες μέχρι το τέλος του έτους

Μέχρι το τέλος του 2021 πρόκειται να θαυμάσουμε δύο ακόμα βροχές διαττόντων αστέρων: των Λεοντιδών το Νοέμβριο και των Διδυμίδων τον Δεκέμβριο.

Τέλος, στις 25 Οκτωβρίου, ο Ερμής θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του πάνω από τον ορίζοντα στον πρωινό ανατολικό ουρανό, με την αυγή να είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρησή του.

Κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στις 29 Οκτωβρίου, με τη λαμπερή Αφροδίτη, η οποία θα δεσπόζει στο δυτικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου.