Το «φεγγάρι του καλαμποκιού» είναι η πανσέληνος Σεπτεμβρίου. Πολλοί λένε ότι η Σελήνη της συγκομιδής μένει στο νυχτερινό ουρανό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο αλλά αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει.

Αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη πανσέληνο, είναι ότι οι αγρότες στην κορύφωση της τρέχουσας περιόδου συγκομιδής μπορούν να εργάζονται μέχρι αργά τη νύχτα με το φως του φεγγαριού.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021: Το «φεγγάρι του καλαμποκιού» λάμπει απόψε

Η γνωστή και ως Πανσέληνος του Καλαμποκιού «σκαρφαλώνει» στον ουρανό και κάνει  τα μάτια των ρομαντικών να κοιτάξουν ψηλά. Το ολόφωτο φεγγάρι πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Σύμφωνα με τη NASA, η Πανσέληνος του Καλαμποκιού, το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon», αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού.

Στην Ευρώπη ονομάζεται «Fruit Moon», δηλαδή η Πανσέληνος των Φρούτων, που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021: Το φεγγάρι του καλαμποκιού λάμπει απόψε

Συγκεκριμένα, στην αρχαιότητα οι λαοί δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους κι έτσι τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Χαρακτηριστικά, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια), του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Οκτώβρη Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοέμβρη Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.

Αυτή η πανσέληνος θα δημιουργήσει μια πιο έντονη ατμόσφαιρα στο ξεκίνημα της εβδομάδας και θα επηρεάσει 4 ζώδια με αποτέλεσμα να εκφράζουν πιο έντονα τα συναισθήματα τους. Επίσης, αυτή η πανσέληνος θα τους ωθήσει να δουν κάτω από μεγεθυντικούς καθρέφτες τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.