Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ της χώρας για πρώτη φορά από το 1961, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένου αυτού των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, ανήλθε σε £2,567 τρισεκατομμύρια (3,28 τρισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο ανήλθε στο 100,1% του ΑΕΠ.

Ο κρατικός δανεισμός τον Μάιο ανήλθε σε 20,045 δισεκατομμύρια λίρες, αποκάλυψε η ONS, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της συναίνεσης για 19,5 δισεκατομμύρια στερλίνες από δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.

Αυτό σηματοδότησε πτώση 3 δισεκατομμυρίων λιρών σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά ήταν ακόμη υπερδιπλάσιος από τον Μάιο του 2022 και αντιπροσώπευε το δεύτερο υψηλότερο ποσό δανεισμού τον Μάιο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία, σημείωσε η οικονομολόγος της PwC Divya Sridhar.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η ONS την Τετάρτη, αψηφώντας τις οικονομικές προσδοκίες για ελαφρά πτώση και ασκώντας περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση και τους καταναλωτές.

«Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει τις δαπάνες μέσω των αυξημένων πληρωμών τόκων χρέους και των παροχών που συνδέονται με τον πληθωρισμό και των φορολογικών πιστώσεων», σημείωσε ο Sridhar.

Διαβάστε περισσότερα