Πάνω από το 1/3 του δάσους του Αμαζονίου μπορεί να έχει υποβαθμισθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την ξηρασία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες (26/01) στην επιθεώρηση «Επιστήμη», προκαλώντας αιτήματα για τη προστασία του οικοσυστήματος, διά νόμου.

Οι φθορές που έχουν προκληθεί σε αυτό το δάσος, το οποίο εκτείνεται σε εννέα χώρες, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από όσες παρατηρούνταν μέχρι τώρα, σημείωσαν οι ερευνητές, κυρίως του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καμπίνας (Universidade Estadual de Campinas).

Στην έρευνα, ανέλυσαν τις συνέπειες των πυρκαγιών, της δασικής εκμετάλλευσης, της ξηρασίας και των αλλαγών που επηρεάζουν τους οικότοπους στις παρυφές του δάσους. Πέραν της ξηρασίας, τα φαινόμενα υποβάθμισαν τουλάχιστον το 5.5% των υπολοίπων δασών που συγκροτούν το οικοσύστημα του Αμαζονίου, δηλαδή 364.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ 2001 και 2018.

Αν περιληφθούν οι συνέπειες της ξηρασίας, η ζώνη που έχει υποβαθμισθεί αντιπροσωπεύει 2.5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 38% των υπολοίπων δασών που συνθέτουν το οικοσύστημα του Αμαζονίου.

«Η ακραία ξηρασία γίνεται ολοένα και συχνότερη στην Αμαζονία, εξαιτίας της αλλαγής των μεθόδων εκμετάλλευσης της γης και της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τους ανθρώπους και επηρεάζει τη θνησιμότητα των δέντρων, τον αριθμό των πυρκαγιών και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα» υπογράμμισαν οι επιστήμονες. «Οι δασικές πυρκαγιές εντάθηκαν τα χρόνια της ξηρασίας», προσέθεσαν, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν οι «πυρκαγιές μεγάλης έκτασης», στο μέλλον.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λαφαγιέτ στη Λουιζιάνα, την Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλα ιδρύματα καλούν σε δράση μέσω ξεχωριστής μελέτης για τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα του Αμαζονίου.

«Οι αλλαγές ήλθαν υπερβολικά γρήγορα ώστε να προσαρμοσθούν τα είδη, οι πληθυσμοί και τα οικοσυστήματα της Αμαζονίας. Οι νόμοι για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες είναι γνωστοί και πρέπει να θεσπιστούν αμέσως. Απώλεια του Αμαζονίου σημαίνει απώλεια της βιόσφαιρας και αν δε δράσουμε, κινδυνεύουμε», υποστήριξαν.

Διαβάστε ακόμη: