Μια βραζιλιάνικη εταιρεία, η οποία έχει στην κατοχή της 410 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το τροπικο δάσος του Αμαζονίου, βρήκε ένα νέο τρόπο για να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια διάσωσής του: να πουλάει NFT που θα επιτρέπουν στους αγοράστες να χρηματοδοτήσουν τη διατήρηση τους περιβάλλοντας σε συγκεκριμένες περιοχές της ζούγκλας.

Η εταιρεία Nemus ξεκίνησε να πουλάει NFT την Παρασκευή, με τα έσοδά τους να πηγαίνουν για τη διάσωση των δέντρων, την αναζωογόνηση των ερημωμένων περιοχών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι κάτοχοι NFT δεν θα είναι ιδιοκτήτες γης, αλλά θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για την προστασία της, από δορυφορικές εικόνες και άλλα έγγραφα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Nemus, Flavio de Meira Penna, η εταιρεία έχει πωλήσει το 10% της αρχικής διάθεσης NFT για 8.000 εκτάρια την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή την καμπάνια.

«Προβλέπω ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο ίδιος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία blockchain θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρήση αυτών των εσόδων.

Οι εκτάσεις γης κυμαίνονται από ένα μέχρι 81 εκτάρια, με τους χρήστες να μπορούν να τις βρουν μέσω διαδικτυακών χαρτών.

Τα NFTs για τις μικρότερες εκτάσεις πωλούνται αντί του ποσού των 150 δολαρίων και οι μεγαλύτερες φτάνουν τα 51.000 δολάρια.

Ο ιδιοκτήτης της Nemus ελπίζει ότι θα μπορέσει να μαζέψει 4 με 5 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ακόμη 2 εκατ. εκτάρια γης στη δημοτική ενότητα του Παουίνι, η οποία είναι σε μέγεθος όσο το Βέλγιο.

Πέρα από την προστασία των δασών, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η συγκομιδή μούρων acai και βραζιλιάνικων καρυδιών από τοπικές κοινότητες.

Κάθε NFT συνοδεύεται από ένα μικρό έργο τέχνης με κάποιο φυτό ή ζώο του Αμαζονίου, που φιλοτεχνήθηκε από εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο.

Πάντως, αρκετοί επικριτές αναφέρουν ότι η τεχνολογία blockchain καταναλώνει υπερβολική ηλεκτρική ενέργεια και απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου, έτσι η χρήση NFTs για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι χρήσιμη.