Όταν η πανδημία του Covid-19 χτύπησε σκληρά τον χώρο της τέχνης, ορισμένοι καλλιτέχνες όπως ο Cam Rackam από την Καλιφόρνια είδαν τις μέχρι τότε κερδοφόρες επιχειρήσεις τους να φτάνουν στα όριά τους αφού οι εκθέσεις ακυρώθηκαν, οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν και οι προμήθειες τους εξαντλήθηκαν. Έτσι ο 42χρονος Rackam στράφηκε στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης.

Μέχρι το 2021, τα περισσότερα χρήματα που είχε κερδίσει ο Rackam πουλώντας ένα δικό του έργο τέχνης ήταν 11.000 $ για ένα έργο ζωγραφικής και γλυπτικής που πούλησε το 2015. Αλλά αυτό άλλαξε γρήγορα αφού ο Rackam άρχισε να δημιουργεί ψηφιακή τέχνη ως NFT δηλαδή ένα περιουσιακό στοιχείο που επιβεβαιώνεται με τη χρήση τεχνολογίας blockchain, στην οποία ένα δίκτυο υπολογιστών καταγράφει τις συναλλαγές και παρέχει στους αγοραστές αποδείξεις γνησιότητας και ιδιοκτησίας. Τα NFT κάνουν τα ψηφιακά έργα τέχνης μοναδικά και επομένως μπορούν να πουληθούν.

Ο Rackam λέει στο CNBC Make It ότι είχε δει την επιτυχία δημοφιλών συλλογών τέχνης NFT, όπως το Bored Ape Yacht Club και το έργο NFT των $69 εκατ. της Beeple, και αποφάσισε ότι θα μπορούσε να είναι ένας διασκεδαστικός -και ταυτόχρονα προσοδοφόρος- χώρος για να τον εξερευνήσει.

«Συνειδητοποίησα ότι έχοντας τη δυνατότητα να βλέπεις όλους τους πελάτες στο blockchain ταυτόχρονα, θα μπορούσες να αρχίσεις να κάνεις μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα με αυτό», λέει ο Rackam στο CNBC Make It. «Άρχισα να παίρνω μερικές τρελές ιδέες». Το ξεκίνημά του στις πωλήσεις ψηφιακής τέχνης ξεκίνησε όταν ο Rackam επικοινώνησε με μια δημοφιλή σελίδα meme στο Instagram που ονομάζεται @wallstmemes και ρώτησε αν ήθελαν να συνεργαστούν σε μια συλλογή NFT. Συμφώνησαν και ο Rackam δημιούργησε χιλιάδες επαναλήψεις ενός ταύρου κινουμένων σχεδίων με θέμα τη Wall Street. Με τον Rackam να σχεδιάζει την τέχνη και τη σελίδα meme να ενισχύει τις πωλήσεις διαδίδοντας τη λέξη σε ψηφιακά κανάλια όπως το Discord, οι δυο πλευρές πούλησαν ολόκληρη τη συλλογή των 10.000 NFT σε 32 λεπτά μετά την κυκλοφορία του στις 27 Οκτωβρίου 2021.

«Φρίκαρα και άρχισα να ουρλιάζω»

«Στα πρώτα πέντε λεπτά, περίπου 2.250 από αυτούς (σ.σ ταύρους) είχαν φύγει», είπε ο Rackam. «Αλλά μετά όταν κατάλαβα στα 8 ή 9 λεπτά, ότι είχαν τελειώσει περισσότερο από τα μισά αρχισα να σκέφτομαι, «Θεέ μου, θα το πουλήσουμε πολύ δυνατά αυτό το πράγμα». Η συλλογή ήταν αξίας 660 Ethereum, η οποία ισοδυναμούσε με 2,6 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που πουλήθηκε (από την Παρασκευή, το ποσό αυτό θα ήταν πιο κοντά στα 1,7 εκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, η μερίδα του Rackam εκείνη την ημέρα ήταν 738.593,97 $.

Ο Rackam λέει ότι το γιόρτασε πίνοντας σαμπάνια και ακούγοντας μουσική στο σπίτι του στο Huntington Beach. «Φρίκαρα κάπως, άρχισα να ουρλιάζω. Καλούσα κόσμο, φώναζα στο τηλέφωνο αναψα ένα πούρο στο σπίτι και άνοιξα ένα μπουκάλι σαμπάνια» είπε ο καλλιτέχνης στο CNBC. Βέβαια ο Rackam απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος καλλιτέχνης που έχει επιτυχία πουλώντας NFT. Οι πωλήσεις των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έφτασαν τα $17,6 δισ στα τέλη του 2021, καθησυχάζοντας ορισμένους κριτικούς που ανησυχούσαν για την «ηλεκτρονική» εισβολή στον παραδοσιακό κόσμο της τέχνης.