Οι προσλήψεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία, και γενικότερα η όλη διαδικασία με τη λειτουργία της, φαίνεται να έχουν καθυστερήσει με πολλούς να αναρωτιούνται τον λόγο.

Μάλιστα, στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, τόνισε η καθυστέρηση στη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν οφείλεται στην κυβέρνηση.

Αλλά η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί στον ΑΣΕΠ από μη επιτυχόντες, μετά τη δημοσιοποίηση του προσωρινού πίνακα με τα άτομα που θα στελεχώσουν το νέο σώμα.

«Δεν είναι κυβερνητική απόφαση η καθυστέρηση που υπάρχει αλλά οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους και σχετίζονται με τον τρόπο προσλήψεως των υπαλλήλων».

Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η πανεπιστημιακή αστυνομία;

Και σημείωσε πως «μου είπαν ότι η διαδικασία με την πρόσληψη των αστυνομικών θα τελειώσει εντός του Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα χρειάζονται 3 μήνες εκπαιδεύσεως και μετά θα αναλάβουν καθήκοντα».

Επίσης, ερωτηθείς για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, είπε ότι «γυρίζουμε και σε πρακτικές που είχαν εκλείψει τον τελευταίο 1,5 χρόνο που ήταν κλειστές οι σχολές».

Και αναφορικά με την καταγγελία φοιτητή ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τρία άτομα, επειδή ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τόνισε πως «το τελευταίο πράγμα στο οποίο έχει χώρο η βία είναι το Πανεπιστήμιο, ο κατεξοχήν χώρος ελευθερίας διαλόγου και έκφρασης».

Τα πανεπιστήμια άνοιξαν χωρίς την πανεπιστημιακή αστυνομία

Υπενθυμίζεται πως τα πανεπιστήμια άνοιξαν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η αστυνομία των πανεπιστημίων δεν ξεκίνησε να λειτουργεί και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από την άνοιξη του 2022.

Καθυστερεί η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αστυνομία στα ΑΕΙ, καθώς τόσο οι ενστάσεις του διαγωνισμού πρόσληψης των πανεπιστημιακών αστυνόμων στο ΣτΕ, αλλά και η εκπαίδευση των ένστολων «φρενάρουν» την έναρξη της λειτουργίας της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.