Οι αντιδράσεις και οι απαιτήσεις της Γερμανίας, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και στις Βρυξέλλες και σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις αντιστάσεις να προέρχονται και από ορισμένα ισχυρά κράτη μέλη.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στις άτυπες συναντήσεις του Eurogroup και του Ecofin στο τέλος της περασμένης, λέγοντας ότι θέλει ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει σαφείς αριθμητικούς στόχους για τη μείωση του χρέους.

Προτείνει δε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών να μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για χώρες με λιγότερο επαχθή χρέη, η ελάχιστη απαίτηση θα είναι 0,5 ποσοστιαία μονάδας ετησίως.

Οι θέσεις της Γερμανίας δια του Λίντνερ έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τις απορρίπτει ως ασυμβίβαστες με τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος που θα είναι προσαρμοσμένο στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε κράτους μέλους.

Όπως είναι γνωστό, η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη επιδιώκει να εισαγάγει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο δαιδαλώδες Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, δίνοντας στα μεμονωμένα κράτη μεγαλύτερη «ιδιοκτησία» στα δικά τους ξεχωριστά σχέδια μείωσης του χρέους τους.

Οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ελάχιστη δημοσιονομική προσαρμογή 0,5% του ΑΕΠ ετησίως — ακόμη και αν δεν βρίσκονται ακόμη επίσημα σε μια λεγόμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Η Γερμανία ζητά, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, να ισχύουν οι παλιοί κανόνες. Θυμίζω ότι η εφαρμογή του συμφώνου ανεστάλη στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να προωθήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβολή μη ρεαλιστικών απαιτήσεων μείωσης του χρέους που ενσωματώνονται στο παλιό καθεστώς.

Αξιωματούχος της Κομισιόν επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να αποτελέσουν παρελθόν οι μη εφαρμόσιμοι «μαγικοί αριθμοί» του παλαιού καθεστώτος.

Ενώ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, τάχθηκε κατά της εφαρμογής αυτόματων μειώσεων χρέους και ελλειμμάτων. «Ένα μέγεθος δεν κάνει για όλους» προειδοποίησε, δίνοντας και ένα σήμα προς τη Γερμανία…

Διαβάστε περισσότερα