Ο Banksy, ο ανώνυμος και μυστηριώδης καλλιτέχνης του οποίου δεν είναι γνωστή η ταυτότητα, έχει χτίσει μια ιδιαίτερη σχέση με την Παλαιστίνη.

Έχει φτιάξει δεκάδες έργα στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη, ενώ μαζί με δύο ακόμη καλλιτέχνες έχουν διακοσμήσει το ξενοδοχείο Walled Off Hotel στην Βηθλεέμ.

Παρουσιάζονται κάποια από τα πιο όμορφα έργα του διάσημου βρετανού (;) καλλιτέχνη και -σε όσα γνωρίζουμε- την ιστορία πίσω από αυτά.

Το έργο του Banksy στην Λωρίδα της Γάζας

Στους γεμάτους ερείπια δρόμους της Γάζας, εμφανίζεται μια φιγούρα παράταιρη με το περιβάλλον: ένα ναζιάρικο γατάκι με έναν αυθάδη ροζ φιόγκο. Αυτό το χαρακτηριστικό κομμάτι της τέχνης του δρόμου δεν είναι άλλο από την χαρακτηριστική πινελιά του Banksy, θέλοντας να τονίσει την  σε ένα τοπίο καταστροφής.

Το γατάκι του Banksy, είναι το πιο παράταιρο πράγμα που μπορεί να αντικρύσει κανείς σε αυτή την εικόνα καταστροφής. Μέσα στην γλύκα ενός παιχνιδιάρικου γατιού, τα ερείπια αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία.

Το γατάκι του Banksy στην Λωρίδα της Γάζας. Αν είναι ακόμα όρθιο…

Ο ίδιος εξιστόρησε μια άλλη ιστορία. «Ένας ντόπιος ήρθε και με ρώτησε: Σας παρακαλώ – τι σημαίνει αυτό;»
«Του εξήγησα ότι ήθελα να αναδείξω την καταστροφή στη Γάζα δημοσιεύοντας φωτογραφίες στην ιστοσελίδα μου, αλλά στο διαδίκτυο οι άνθρωποι βλέπουν μόνο φωτογραφίες με γατάκια».

Ένας πύργος φρουράς που μετατρέπεται σε παιδικό παιχνίδι.

Η Γάζα περιγράφεται συχνά ως «η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου», επειδή δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εισέλθει ή να εξέλθει. Αλλά αυτό φαίνεται λίγο άδικο για τις φυλακές, στις φυλακές δεν κόβεται τυχαία σχεδόν κάθε μέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το πόσιμο νερό

«Κορίτσι κάνει ψαχτική σε Ισραηλινό στρατιώτη», έργο του Banksy στον τοίχο που χωρίζει την κατεχόμενη Βηθλεέμ από το Ισραήλ.

To Ισραηλινό Φράγμα της Δυτικής Όχθης έχει κριθεί παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο διαπίστωσε ότι το φράγμα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το 2003, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα που ανέφερε ότι η κατασκευή του φράγματος από το Ισραήλ αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαίτησε την απομάκρυνσή του.

Το δωμάτιο με την «χειρότερη θέα του κόσμου όπως διαφημίζεται».

Τα τειχισμένα τμήματα του φράγματος έχουν γίνει χώρος για τέχνη γκράφιτι. Από την παλαιστινιακή πλευρά, οι άνθρωποι έχουν ζωγραφίσει εικόνες που δείχνουν την αντίθεσή τους στο φράγμα, καθώς και την αντίστασή τους και το δικαίωμά τους να επιστρέψουν.

Μια από τις πιο διάσημες τοιχογραφίες του κόσμου, στην γειτονιά Μπέιτ Σαχούρ της Δυτικής Όχθης.

To Walled Off Hotel με «την χειρότερη θέα του κόσμου»

Ο Banksy δημιούργησε το ξενοδοχείο Walled Off ως καλλιτεχνική εγκατάσταση και πολιτική διαμαρτυρία κατά του αμφιλεγόμενου διαχωριστικού τείχους και της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακής γης. Έχει διακοσμηθεί από τον ίδιο, τον Παλαιστίνιο καλλιτέχνη Σάμι Μούσα και την Καναδή visual artist Ντομινίκ Πετράν.

Η ακριβής διεύθυνση του Walled Off Hotel του Banksy είναι 182 Caritas Street, Βηθλεέμ, Παλαιστίνη. Για τους μη ντόπιους και τους υποψήφιους ταξιδιώτες, αυτό βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, δίπλα στο παράνομο τείχος της Δυτικής Όχθης, τόσο κοντά μάλιστα που οι επισκέπτες έχουν περιγράψει το τείχος ως «σε απόσταση αναπνοής» από τα ειρωνικά ονομαζόμενα «Scenic Wall Rooms» του ξενοδοχείου.

Ένας από τους τοίχους έχουν διακοσμηθεί από τις κάμερες ασφαλείας, σφεντόνες και τα σφυριά με τα οποία κατεβάζουν τις κάμερες.

Στην πραγματικότητα, το τείχος βρίσκεται τόσο κοντά, ώστε τα δωμάτια του ξενοδοχείου δέχονται μόνο 25 λεπτά άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα, γεγονός που χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση του τι πρέπει να σημαίνει να ζει κανείς μόνιμα στη σκιά του τείχους.

Βρίσκεται σε μια ζώνη της παλαιστινιακής πόλης που ελέγχεται πλήρως από την ισραηλινή ασφάλεια, με αποτέλεσμα να είναι επισκέψιμο τόσο για τους ντόπιους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς.

Ο Ιησούς με σημάδι από ελεύθερο σκοπευτή στο μέτωπο, ενώ μισό μέτρο πιο ψηλά υπάρχουν ζωγραφισμένα drones.

Στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αναφέρεται: «Η παλαιστινιακή διεύθυνση και το προσωπικό μας προσφέρουν ένα ιδιαίτερα θερμό καλωσόρισμα στους νέους Ισραηλινούς που έρχονται με ανοιχτή καρδιά», και είναι σαφές ότι το ξενοδοχείο προορίζεται να προκαλέσει παραγωγική πολιτική συζήτηση σε μια πιο τοπική περιοχή, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσα στα πλήθη των οπαδών του Banksy που συνέρρευσαν για να το επισκεφθούν.