Η πακιστανική ρουπία έχει ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό για να γίνει το νόμισμα με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο — και υπάρχει ακόμα περιθώριο ενίσχυσης, λένε οι αναλυτές.

Το νόμισμα έπεσε κατακόρυφα στο ιστορικό χαμηλό των 307 ρουπιών έναντι του δολαρίου στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

Έκτοτε έχει κερδίσει πάνω από 8% και διαπραγματεύεται στις 275 έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας την ισχυρότερη ανάκαμψη μεταξύ άλλων νομισμάτων. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια κυβερνητική καταστολή ενός εκτεταμένου παράνομου εμπορίου δολαρίων.

«Η ρουπία του Πακιστάν είχε την κορυφαία απόδοση παγκοσμίως αυτόν τον μήνα, καθώς η κυβερνητική καταστολή του παράνομου εμπορίου δολαρίων βοήθησε να αντιστραφεί η τύχη της», ανέφερε η HDFC σε πρόσφατη έκθεση .

Περαιτέρω ενίσχυση

Το νόμισμα PKR αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, δεδομένης της συνέχισης της καταστολής και της επιβολής της κρατικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης , η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν ξεκίνησε μια επιδρομή σε ολόκληρη τη χώρα σε εταιρείες ανταλλαγής που εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές σε δολάρια, η οποία περιελάμβανε αγοραπωλησίες δολαρίων μέσω άτυπων καναλιών χωρίς τεκμηρίωση.

«Η ρουπία του Πακιστάν παρέμεινε το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2023», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Tahir Abbas, επικεφαλής έρευνας στη χρηματιστηριακή εταιρεία κινητών αξιών Arif Habib Limited.

«Το νόμισμα PKR αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, δεδομένης της συνέχισης της καταστολής και της επιβολής της κρατικής πολιτικής», προέβλεψε.

Ο Αμπάς είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση των εξαγωγών και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα.

Η πακιστανική ρουπία διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στις 276,19 έναντι του δολαρίου.

Διαβάστε ακόμη: